AKP'de "Erdoğan'ın emanetçisi" belirleniyor

Erdoğan’ın son anda karar değiştirmezse AKP genel başkanlığı için Binali Yıldırım’ı işaret edeceği belirtiliyor.

AKP'de

Erdoğan’ın son anda karar değiştirmezse AKP genel başkanlığı için Binali Yıldırım’ı işaret edeceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklar, Yıldırım için “emanetçi değil ama uyumlu” tanımlamasını yapıyor. Yeni genel başkanın bir basın toplantısıyla ilan edilebileceği belirtiliyor.

“Emanetçi değil ama uyumlu” vurgusu

AKP’nin yeni genel başkan adayının kim olacağı partide merakla beklenirken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son anda düşüncesini değiştirmezse Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı işaret edeceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na yakın kaynaklar, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın isimlerinin özellikle “Ahmet Davutoğu emanetçi değildi, bunlar emanetçi olacak” algısı yaratılmak için yıpratma amacıyla öne sürüldüğünü kaydederken Yıldırım için “emanetçi değil ama uyumlu” tanımlamasını yapıyor. Yeni genel başkan adayının nasıl açıklanacağı da merak edilirken bir basın toplantısıyla adaylığın ilan edilebileceği belirtiliyor.

Erdoğan net

Erdoğan, AKP’nin 22 Mayıs’ta yapılacak olağanüstü kongresi öncesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan sonra kimin genel başkan olacağıyla ilgili olarak yoğun bir görüşme trafiği yürütüyor. Gerek genel başkan adayları gerekse partide ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndaki yakın ekibiyle görüş alışverişinde bulunan Erdoğan’ın, kafasındaki ismin net olduğu ifade ediliyor. Erdoğan’a yakın isimler, yeni genel başkan adayının son anda bir fikir değişikliği olmazsa Binali Yıldırım olduğunu dile getiriyor.

Yıldırım’la birlikte adları genel başkanlık için geçen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Erdoğan’ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yıpratma amaçlı gündeme getirildiğini belirten bazı parti yöneticileri, “Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ ve Berat Albayrak’ın isimleri ‘3B’ nitelemesiyle özellikle yayılmaya çalışılıyor. Bekir Bozdağ ile ilgili olarak ‘Emanetçi olmayan Ahmet Davutoğlu’ndan sonra tipik emanetçi Bekir Bozdağ. Talimatla hareket edecek, tam emanetçi örneği, zayıf profil” algısı yaratılmak isteniyor.

“3B formülü” itibarsızlaştırmaymış

Berat Albayrak’ın ismi de damat olması nedeniyle yine bu şekilde gündeme getirilmek isteniyor. Üç isim birlikte anılarak Binali Yıldırım itibarsızlaştırılmak isteniyor” görüşünü dile getiriyor. Saray çevreleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni genel başkanı emanetçi olarak görmediğini belirterek, “emanetçi değil ama uyumlu” bir profilin gerektiğini, bunun da Binali Yıldırım’a uyduğunu belirtiyor.

“Kardeşim” anonsu yok

Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından yerine geçmesine karar verdiği Ahmet Davutoğlu’nu, “Genel başkan adayımız kardeşim Ahmet Davutoğlu” diye açıklamıştı. Ancak bu kez böyle bir anons yapılması beklenmiyor. Davutoğlu’nun da böyle bir açıklama yapması beklenmediği için, Erdoğan’ın belirleyeceği genel başkan adayının bir basın toplantısıyla adaylığını ilan etmesi bekleniyor.

Grup toplanmayacak

Başbakan Davutoğlu’nun, genel başkanlıktan ayrılmaya karar vermeden bir gün önce “Tüm makamları elimin tersiyle iterim” açıklamasını yaptığı grup toplantısı, son grup toplantısı oldu. Davutoğlu’nun, kongreye kadar grup toplantısı yapmayacağı, AKP Genel Merkezi’nde tüm milletvekilleriyle bir toplantı yaparak veda edeceği öğrenildi