AKP'de "düşük profilli hükümete" yeni program

Yeni hükümetin programında, anayasa reformu ve başkanlık sistemi merkeze konulacak.

AKP'de

AKP olağanüstü kongreye giderken yeni kurulacak hükümetin programı üzerine de haberler gelmeye başladı. Yandaş basın organlarında çıkan haberlere göre yeni hükümet programı 4 ayak üzerine oturacak. Anayasa reformu ve başkanlık sistemi ise programın merkezine konulacak.

AKP, yarın yapılacak olağanüstü kongresinde genel başkanını seçecek ve yeni hükümet için de düğmeye basılmış olacak. Hükümet programıyla ilgili hazırlıklar da son aşamaya geldi. Merkezine Anayasa reformu ve başkanlık sisteminin konulacağı programın, “AKP’de devamlılık, reformlarda kararlılık, öncelikli 4-5 hedef ve eş zamanlı ekonomik ve anayasal değişim” olmak üzere 4 ayak üzerine oturacağı söyleniyor.

AKP kurmayları önümüzdeki hafta TBMM’ye sunulup görüşmeleri yapılacak hükümet programı ile çalışmalarını tamamlama aşamasına geldi. Program, 2002’den bu yana kurulan AKP hükümetlerinin programlarına uygun hazırlanacak. Programın AKP’nin “reformcu kimliğini” kararlılıkla koruyacağı ve reformları bundan sonra da sürdüreceği ortaya konulacağı iddiasıyla hazırlandığı belirtiliyor.

Önce can sonra canan: Anayasa olmadan olmaz vurgusu

AKP’nin ülke açısından öncelikli saydığı 4-5 konu ile ilgili reform ve düzenlemelere odaklanacağı ve programın en önemli bölümünün yeni anayasa ve başkanlık sisteminin hayata geçirilmesi olacağı konuşuluyor. Programda, anayasal değişim sağlanmadan ekonomik dönüşümün sürdürülebilir olmayacağı ve sistemin tıkandığının altı çizileceği de yine konuşulanlar arasında. Yeni hükümetin ekonomi ve anayasal dönüşümü eş zamanlı gerçekleştirmeyi hedefleyeceği anlaşılıyor.

Düşük profile kılıf: Devlet zirvesinde uyum

AKP Genel Başkan adayı Binali Yıldırım’ın kongrede yapacağı konuşmasının ana hatları da ortaya çıkmaya başladı. Yıldırım’ın, öncelikli mesajı “devletin zirvesinde uyum” olacağı söyleniyor. Yıldırım, “istişare mekanizmalarının” çalışacağının altını çizecek. Yıldırım, “bürokraside etkili koordinasyon”, “STK’lar ile etkili işbirliği”, “partinin mahalle delegasyonlarından genel merkeze kadar yakın işbirliği” mesajı verecek.