AKP yine sayılarla oynama peşinde: Turizm ihracat sayılacak

AKP "hayali ihracat" hedefi için patronlara yeni kıyaklar hazırladı.

AKP yine sayılarla oynama peşinde: Turizm ihracat sayılacak

AKP, İngiltere’nin AB’den çıkması ile başlayan krize ve küresel durgunluğa “meydan okuma” iddiasındaki 500 milyar dolarlık “hayali ihracat” hedefi için ‘vizyon paketi’ hazırladı.

Bugüne kadar tüm ekonomik göstergeleri ekonomik programlara uydurmak ve gelişme gibi sunmak için manipüle eden AKP’nin vizyonunda turizmi ihracat olarak saymak da var.

Meclis’e gönderilen 100 maddelik tasarıda, patronlara iki yıllığına yeşil pasaport verilmesinden yurtdışındaki gayrimenkulünü satıp parasını getirene sınırsız güvenceye, yatırımcıdan tek kuruş imar, inşa harcı alınmamasından turizmin de ihracat sayılmasına kadar önemli başlıklar yer alıyor.

“Türkiye’de yatırım ikliminin iyileştirilmesinin” yanı sıra yabancılara yurttaşlık verilmesini de içeren pakette dikkat çeken başlıklar şöyle:

Patronlara yeşil pasaport

Yıllık ihracat değerine göre yapılan sınıflandırmada, son 3 yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulu’nca belirlenecek değer üzerinde olan firma yetkililerine iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilecek.

Turkuaz Kart

Nitelikli işgücü için yabancıların Türkiye’de çalışmasını kolaylaştıracak ‘Turkuaz Kart’ uygulaması yaşama geçiyor. Bunun için gelecek yabancıların eğitim düzeyi, mesleki deneyimi, bilim ve teknoloji katkısı, Türkiye’deki faaliyetinin veya yatırımının ekonomiye katkısı, istihdama etkisine bakılacak. Turkuaz Kart ilk üç yılı geçiş süresi olmak kaydıyla verilecek.

İnşaatçılara yeni teşvikler

Tasarıda, yurtdışındaki varlıkların Türkiye’ye getirilmesi teşvik ediliyor. Bu kez sadece para, altın, döviz değil gayrimenkulünü satıp getiren de güvenceden yararlanacak. Geçmiş yıllardaki uygulamalardan farklı olarak hiçbir şekilde vergi alınmayacak, inceleme yapılmayacak.

Patronlara ücretlerde vergi kıyağı

İşletme gelirinin yüzde 85’ini ve daha fazlasını yurtdışından müşteri getirerek sağlayan patronlara nitelikli personelin ücreti üzerinden vergi ödenmemesi yoluyla kıyak geçilecek. Çalışan adına ödenen vergi çalışana değil patronun cebine kalacak.

Yatırım teşviği alan patronlara emlak vergisi de yok

Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki binalara beş yıl süreyle, arazilere de teşvik süresince emlak vergisi muafiyeti tanınıyor. İnşa edilen binalardan inşaat-imarla ilgili harçlar da alınmayacak.

Faizsiz bankacılığa yeni teşvikler

Faizsiz finans ürünlerinin yaygınlaştırılması için destekler artırılıyor. Mevcut istisnalar her türlü kira sertifikası ihracını kapsayacak şekilde düzenleniyor.

İflas erteleme taleplerine yeni düzenleme

İflas erteleme zorlaşıyor. Artık kayyumların vereceği rapora göre iflas kararı alınabilecek. İflas erteleme için yeni belgeler sunulacak. Sermaye şirketleri ve kooperatiflerin borca batık olduğu tespit edilirse iflasına karar verilebilecek. Mahkemenin iflasın ertelenmesine karar verebilmesi için erteleme talebinde bulunan kişinin borçları ödeme süresini, alacaklıların adreslerini, şirket stoklarını, parasal olmayan aktiflerin muhtemel satış bedellerini gösterir raporları mahkemeye sunması gerekecek.