AKP Türkiye’yi resmen savaşa sokuyor: Suudi jetleri İncirlik’te

Suriye’de hükümet güçlerinin kontrolü arttırması ve ilerlemesi ile birlikte ABD cephesinden hamle üzerine hamle geliyor. Türkiye’nin Suudi ordusuna ait savaş uçaklarının İncirlik Hava Üssü’ne inmesine izin vermesiyle birlikte Cumartesi günü Suudi Arabistan’a ait 20 F-15 Eagle jeti Adana’daki İncirlik üssüne indi. Suudi ordusuna ait savaş uçaklarının üsse inmesiyle birlikte NATO üyesi olmayan bir ülkeye de... View Article

AKP Türkiye’yi resmen savaşa sokuyor: Suudi jetleri İncirlik’te

Suriye’de hükümet güçlerinin kontrolü arttırması ve ilerlemesi ile birlikte ABD cephesinden hamle üzerine hamle geliyor. Türkiye’nin Suudi ordusuna ait savaş uçaklarının İncirlik Hava Üssü’ne inmesine izin vermesiyle birlikte Cumartesi günü Suudi Arabistan’a ait 20 F-15 Eagle jeti Adana’daki İncirlik üssüne indi.

Suudi ordusuna ait savaş uçaklarının üsse inmesiyle birlikte NATO üyesi olmayan bir ülkeye de İncirlik Üssü açılmış oldu.

Yandaş Bugün gazetesinin “Suriye’nin geleceğini İslam Ordusu belirleyecek” manşeti ise emperyalist cephe ve içerisindeki AKP iktidarının niyetini gözler önüne seriyor. Gazetenin haberine göre, Suudi jetleri muhtemel bir harekâtta Türkiye ile beraber hareket ederken Suriye’ye yönelik girişimlerde İslam Ordusu İttifakı’nda yer alan ülkelere de İncirlik Üssü açılabilecek.

Suudi Müsteşar: Jetlerin İncirlik Üssü’nde konuşlanmasına NATO toplantısında karar verildi

Öte yandan, Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Müsteşarı Tuğgeneral Ahmed bin Hasan Asiri, Adana’daki İncirlik Üssüne gönderileceği açıklanan jetlerin üsse vardığını bildirdi.

Asiri, dün Suudi El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, gönderilen savaş uçaklarının, geçtiğimiz günlerde Brüksel’deki NATO Karargâhında yapılan toplantıda Suudi Arabistan’ın hava operasyonlarına daha etkin katılımı konusunda varılan karar gereği ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun Suriye’deki operasyonları kapsamında görev yapacağını belirterek, ek savaş uçaklarının da İncirlik Üssüne ineceğini kaydetti.

Savaş uçaklarının İncirlik Üssünde konuşlandırılmasının olası kara harekâtına ön hazırlık olup olmadığı yönündeki soruya, savaş uçaklarının hava saldırıları için konuşlandırıldığını belirten Asiri, muhtemel kara harekâtıyla ilgili çalışmaların askeri uzmanlarca yürütüldüğünü, ayrıntıların ise ilerleyen günlerde netleşeceğini söyledi.

Suudi Arabistan’ın Suriye’deki kara harekâtına ilişkin, ABD liderliğindeki koalisyon ülkeleriyle görüşmelerin devam ettiğini belirterek koalisyon ülkeleri arasında kara harekâtının gerekliliğine ilişkin yaygın kanaat olduğunu bildirdi. Asiri, alınacak karar doğrultusunda Suudi Arabistan’ın da koalisyonun kara harekâtında aktif rol almak istediğini daha önce belirttiğini ifade etti.

Suriye’deki olası bir kara harekâtının Türkiye ile Suudi Arabistan arasında alınacak ikili kararla olmayacağını, bunun Brüksel’deki karar doğrultusunda ABD liderliğindeki koalisyon ülkeleri ile yapılmasının planlandığını, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın ise koalisyonun iki güçlü üyesi olarak olası kara harekâtında yer alacağını ifade etmesi NATO’nun Suriye’ye ilişkin olası adımlarının da habercisi niteliğinde.

Sonraki adım kara harekâtı

İslam Ordusu İttifakı’nın Mart ayında Riyad’da gerçekleştireceği toplantısının gündeminin de Suriye’nin geleceği olacağı belirtilirken, İncirlik Üssü’nde konuşlanan Suudi jetlerinin önce keşif çalışması yaparak sonrasında Suriye’de hava operasyonu ve İslam Ordusu İttifakı’nın kara harekâtının da gündemde olduğu bildiriliyor.

Münih’teki Güvenlik Konferansı’nda konuşan Mevlüt Çavuşoğlu da  “Kara operasyonu da olması lazım. Böyle bir strateji olursa ‘Türkiye ve Suudi Arabistan biz hepimiz kara operasyonuna girebiliriz” diyerek AKP hükümetinin Türkiye’yi savaşa sokma konusundaki ısrarını dile getirmişti.

Geçtiğimiz hafta Brüksel’deki NATO Ana Karargâhında yapılan savunma bakanları toplantısına Suudi Arabistan da katılmıştı. ABD Savunma Bakanı’nın Suudi Arabistan’a askeri desteğini arttıracağı için teşekkür ettiği, NATO savunma bakanlarının da Riyad’ı Askeri İslam İttifakı konusunda tebrik ettiği toplantıda Riyad’ın askeri planının ayrıntıları ve Suudi kara birliklerinin harekâtı masaya yatırılmıştı.

Öte yandan geçtiğimiz hafta ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı (DSCA) dün, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Suudi Arabistan’a 150 milyon dolarlık silah satışına onay verdiğini açıklamıştı.