AKP, şimdi de Kurtuluş Savaşı'nın karargahına göz dikti

Cumhuriyet tarihinin en önemli binalarından birisi olan tarihi yapının AKP'nin rant politikalarıyla yok edilmesinden korkuluyor.

AKP, şimdi de Kurtuluş Savaşı'nın karargahına göz dikti

Ankara’da Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı sırasında karargahı olarak kullandığı ve 1937’den beri Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan bina boşaltılıyor. Cumhuriyet tarihinin en önemli binalarından birisi olan tarihi yapının AKP’nin rant politikalarıyla yok edilmesinden korkuluyor.

1937 tarihinden itibaren Meteoroloji Genel Müdürlüğü binası olarak kullanılan, büyük kısmı orman olan 136 dönümlük arazide bulunan bina boşaltıldı. Personelin büyük kısmı Beştepe’deki bakanlık binasına gönderildi.

1908’den itibaren Ziraat Mektebi olarak kullanılan Mustafa Kemal ve Heyet-i Temsiliye üyeleri Ankara’ya geldiğinde, hem karargah hem de ikametgah olarak hizmet veren günümüzde de Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından kullanılan bina boşaltılıyor.

Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürlüğü’nün Göztepe’deki arazisinin yerine gökdelen yapılması sonrasında Ankara’daki binanın da boşaltılması bu alanın rant politikasına kurban edileceği endişesi yaratıyor.

Bulunduğu bölgeye “Karargahtepe” adının verilmesine neden olan ve Genelkurmay Başkanlığı’nın ilk binası olarak da kullanılan binada Anadolu Ajansı’nın da temeli atıldı. Tarihi yapı, 1937’de büyük bir tadilat geçirdi ve bu tarihten sonra Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Alanın 60 dönümlük bölümü ise tarihi önemi nedeniyle SİT alanı olarak tescillenmiş durumda.