AKP, MHP ve CHP’den 'soykırım' kararına ortak tepki

AKP, CHP ve MHP ortak deklarasyon yayımlamak istedi ancak HDP deklarasyona imza vermedi.

AKP, MHP ve CHP’den 'soykırım' kararına ortak tepki

Almanya Parlamentosu’nun Ermeni Soykırımı tasarısını kabul etmesinin ardından AKP, CHP ve MHP ortak deklarasyon yayımlamak istedi ancak HDP deklarasyona imza vermedi. Bunun üzerine 3 partinin imza attığı bir bildiri kaleme alındı.

AKP: Karar yok hükmünde

Kararın onaylanmasının ardından Meclis’te partilerin grup başkanvekilleri söz aldı.
AKP grup başkanvekili Naci Bostancı kararı ‘siyasi bir karar’ olarak değerlendirirken Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş kararı ‘yok hükmünde’ olarak değerlendirdi.
CHP: İlişkilere kara bir leke sürüldü
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de kararın Türkiye-Ermenistan ilişkilerine fayda sağlamayacağını ve kararla birlikte Türkiye-Almanya ilişkilerine ‘kara bir leke sürüldüğünü’ ifade etti.
MHP: Geri Kabul Anlaşması askıya alınsın
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise sığınmacılarla ilgili Geri Kabul Anlaşması’nın askıya alınmasını istedi.
HDP: Tarihle yüzleşmek gerek
İMC’nin haberine göre, konuşmaların ardından üç parti Almanya Parlamentosu’nun kararına tepki olarak bir deklarasyon yayınlamak istedi. Ancak karara HDP katılmadı.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, “Kendi tarihimizle yüzleşecek, hakikatleri ortaya çıkaracak bir çalışma gerek, bu olmadığı sürece Türkiye, sadece kınayan, izole bir ülkeye dönüşecek” dedi.
Baluken, Alman Federal Meclisi’nin kendi iradesiyle ortaya koyduğu karar süreciyle ilgili açıklama yapması gerekenin Dışişleri Bakanlığı ve Hükümet olduğunu da belirterek, deklarasyon metnine katılmadıklarını ifade etti.
3 partiden ortak bildiri
HDP’nin imza atmaması sonucu deklarasyon yayımlanamadı. Ancak 3 partinin imza attığı bir bildiri kaleme alındı.