AKP Meclis’i devre dışı bırakmaya kararlı

AKP Meclis’in çalışma ilkelerini düzenleyen iç tüzüğü yeniden düzenleyecek.

AKP Meclis’i devre dışı bırakmaya kararlı

AKP Meclis’i devre dışı bırakmak için pek çok adım atarken, meclis içüzüğünü de yeniden yapılandıracak. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan AA’ya konuşurken, bayram sonrası meclisin iç yapsını oluşturan tüzüğü yeniden ele alacaklarını ifade etti. İçtüzüğün sürekli ihlal edildiğini iddia eden Turan, “kötü niyetli uygulamalara karşı, yeni teamüller oluşturulmalı” şeklinde konuştu.

“Biz ilelebet iktidar olmayacağız”

Meclis’in akşam 21-22’den önce işine başlayamadığından dert yakınan Turan, şunları söyledi:

“Biz İçtüzük’ten kaynaklı boşluklardan o kadar çok zaman kaybediyoruz ki millet bize artık ‘Niye geceleri çalışıyorsunuz?’ demeye başladı. Bu İçtüzük’te gündüz kanun yapma imkanı yok. Çünkü gündüz sadece grup önerileri, usul tartışmaları ve birtakım gereksiz idari işlerle saatler kaybediliyor. Her saatin bir ekonomik karşılığı var. Bu nedenle Meclis’in öncelikli görevlerinde olup değişmesi gerekiyor. Umut ederim Meclis kapanmadan tüm partiler bir araya gelip ortak adım atarlar. Çünkü bu mesele iktidarın veya muhalefetin değil Meclis’in el atması gereken bir konu.”

Değişikliğin tüm partileri ilgilendirdiğini iddia eden Turan, kendilerinin “ilelebet iktidar olmayacağını” ifade etti. Geçmişte pek çok çalışmanın konuyla ilgili yapıldığını ifade eden Turan, yeni bir çalışma yapılmasına gerek olmadığını ifade etti. Ellerindeki materyalin kullanılmasını yeterli olduğunu savunan Turan, bayram sonrası çalışmayı yapacaklarını bildirdi.

“Kötü niyet söz konusu”

Ne tür değişikliklerin öncelikli olarak ele alınacağına değinen Turan şunları söyledi:

“Saat 14.00’te açtığımız Meclis, ancak 21.00’de gündeme geçebiliyor. Boşa kürek çektiğimiz grup önerileri, Meclis’e zaman kaybettiren usulü işlemin revize edilmesi gerektiği kanaatindeyim. Toplantı yeter sayısı ve karar yeter sayısıyla ilgili kötü niyetli kullanım söz konusu, 3 dakikada 3 kez yoklama istemek, iyi niyetle bağdaşmaz. Bunların de revize edilmesi gerekir. ”

Bilindiği üzere AKP pek çok defa Meclis içtüzüğünü tartışmaya açarken, özellike içtüzüğün iktidar aleyhine olan maddelerini değiştirmek istiyor. CHP, MHP ve HDP meclis içtüzüğünün ilgili maddelerini kullanarak kanun değişikliklerinin kanunsuz bir biçimde oylanmasının önüne geçerken, özellikle yeter sayısı konusunda AKP’nin ısrarlı bir değişiklik isteği bulunuyor.

Uzmanlar: Meclis tasdik kurumu haline dönüşecek

Meclis’in yeniden yapılandırılmasının gündemde olduğu günümüzde, AKP’nin atmaya çalıştığı adımlar konusunu uzmanlar Manifesto’ya değerlendirdi. Uzmanlar Meclis içtüzüğü ve diğer değişikliklerin Meclis’i tasdik kurumuna değiştireceğini ifade ederken, Anayasal sistemin tahrip edildiğini ifade ettiler.