AKP işçiyi emekliyi unuttu yine patronları sevindirdi

Devletin "sosyal yardım faturasını" azaltmak için bulunan formül bu kaynakların da patronların cebine bağlanması oldu.

AKP işçiyi emekliyi unuttu yine patronları sevindirdi

Devletten sosyal yardım alanların ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde durabilmeleri ve devletin “sosyal yardım faturasını” azaltmak için bulunan formül bu kaynakların da patronların cebine bağlanması oldu.

Sosyal yardım alan ve Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) kayıtlı bulunan kişileri istihdam eden patronlara devlet prim teşviki sağlayacak. Sosyal yardım alan bir kişiyi istihdam eden patronun yıllık kazancı işçi başına 4 bin 56 lira olacak.

Teşvikten yararlanabilmek için işe alınacak kişinin, son bir yıl içerisinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu Kurulu tarafından belirlenen nakdi soysal yardımlardan en az bir defa yararlanmış ve İŞKUR’a kayıt yaptırmış olması gerekiyor. İstihdam edilecek kişi, sosyal yardım alan hanedeki fertler arasında İŞKUR’a kayıtlı birisi olabilecek.

Prim teşvikinin sağlanabilmesi için patronların çalıştırdıkları kişilerin, bir önceki yılın aynı ayında çalıştırdıkları işçi sayısına ilave olarak istihdam edilmiş olması koşulu aranacak. Böylece, yeni istihdam sağlanması ve işsizliğin azaltılması da amaçlanıyor.

Sosyal yardım alan kişiler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından “bütünleşik sosyal yardım sistemi” üzerinden Türkiye İş Kurumu’na kaydedilecek. İŞKUR bunları mesleki eğitime veya diğer aktif işgücü programlarına tabi tutacak. Mesleki eğitimi, aktif işgücü programlarını ya da İŞKUR tarafından teklif edilen işi üçüncü kez kabul etmeyenlerin yardımı, izleyen aydan itibaren kesilecek.

Getirilen bu düzenlemeden Suriyeliler de Türk vatandaşları gibi yararlanacak.