AKP dış destek arayışında

Darbe girişimi sonrası uluslar arası arenada zor günler yaşayan AKP, dış destek arayışı için temsilcileri Brüksel’e gönderdi.

AKP dış destek arayışında

TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri darbe girişimini anlatmak için Brüksel’de Avrupalı temsilcilerle temasa geçti. TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleri adına konuşan AKP Antalya Milletvekili Sena Nur Çelik AB üyesi ülkelerin liderlerinin kendilerini üzdüğünü belirtirken, “keşke Türkiye’ye gelip yerinde görselerdi” şeklinde konuştu.

Sena Nur Çelik konşmasını şöyle sürdürdü:

“Darbe girişimini öğrenir öğrenmez TBMM’ye geçtiklerini kaydeden Çelik, “MHP, CHP ve AKP’den oluşan yaklaşık 100 milletvekili vardı. Özel otuma başladık. İlk yarım saat içinde TBMM bombalandı. Oturumu sonlandırmadık çünkü biliyorduk ki bu, halkın cesaretini kırardı. Oturum ağır bombardıman altında devam etti. Sabaha kadar da Meclis’i terk etmedik.”

Ekmeleddin de heyette

Sena Nur Çelik darbe emrinin Fethullah Gülen’den geldiğini ifade ederken, Ergenekon ve Balyoz operasyonları sırasında partisinin konumunu görmezden gelerek bu operasyonların FETÖ tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Çelik, Avrupa Birliği’nin desteğini aradıklarını ifade ederken, “bu darbe Avrupalı değerlere aykırıdır” şeklinde konuştu.

Heyete iki AKP milletvekili daha eşlik ederken, heyette MHP Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu’nun bulunması da dikkat çekti. İhsanoğlu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Erdoğan’ın rakibi olarak çıkarken, İhsanoğlu’nun Avrupa’da güçlü bağlantıları bulunuyor.

AKP sıkışmayı aşmaya çalışıyor

Darbe girişiminin ardından AB ülkeleri ve ABD tarafından “sık sık eleştirilen” AKP, uluslar arası ortamdaki olumsuz görüntüyü değiştirmeye çalışıyor. AB ülkeleri temasını sıklaştıran ve uluslar arası sermaye ile bağlarını güçlendirmeye çalışan AKP, sıkışmış durumdan kurtulmaya çalışıyor.

Uluslar arası dengeleri kendi lehine çevirmeye çalışan AKP, buna karşın ikircikli tavrını sürdürüyor. AKP’li yetkililer sık sık ABD ve AB’yi eleştiren açıklamalar yaparken, temaslarında AB’nin kendisine sahip çıkmasını talep ederek konumunu güçlendirmeye çalışıyor.