AKP Azez’in “düşmesine” izin vermiyor: 2000 cihatçı Türkiye’den Suriye’ye geçti

Suriyeli “muhalif kaynakların” verdiği bilgilere göre, Çarşamba günü, en az 2000 cihatçının Türkiye sınırını geçerek Suriye’nin Halep vilayetinin kuzeyinde bulunan Azez kentine yığınak yaptığı belirtiliyor. İngiltere merkezli ÖSO bağlantılı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yüzlerce muhalifin Azez’e doğru ilerlediğini doğrularken yığınağın sebebinin, YPG’nin Azez ve çevresinde bulunan bölgedeki ilerleyişini durdurmak olduğu biliniyor. AKP’nin, cihatçı çetelerin Türkiye sınırından... View Article

AKP Azez’in “düşmesine” izin vermiyor: 2000 cihatçı Türkiye’den Suriye’ye geçti

Suriyeli “muhalif kaynakların” verdiği bilgilere göre, Çarşamba günü, en az 2000 cihatçının Türkiye sınırını geçerek Suriye’nin Halep vilayetinin kuzeyinde bulunan Azez kentine yığınak yaptığı belirtiliyor.

İngiltere merkezli ÖSO bağlantılı Suriye İnsan Hakları Gözlemevi yüzlerce muhalifin Azez’e doğru ilerlediğini doğrularken yığınağın sebebinin, YPG’nin Azez ve çevresinde bulunan bölgedeki ilerleyişini durdurmak olduğu biliniyor.

AKP’nin, cihatçı çetelerin Türkiye sınırından geçmesine izin verdiğine dair iddialar, cihatçı Şam Cephesi’nden Ebu İssa adlı komutanın ifadeleriyle de örtüşüyor. Ebu İssa Reuters’a yaptığı açıklamalarda “Hafif silahlar, havan topları, füzeler ve tanklarımızla geçişimize izin verildi.” ifadelerini kullanırken Ahmet Davutoğlu da, yaptığı açıklamada, Azez’in YPG kontrolüne girmesi ihtimaline karşın, “Azez’in düşmesine izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuşmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’nin İdlib ve Halep şehirlerindeki cihatçılara Türkiye topraklarından insan ve silah takviyesinin sürdüğünü belirtirken Suriye Hükümeti de Türk askerlerinin cihatçılara mühimmat götürmek amacıyla ağır makineli tüfek yüklü 12 araçla sınırı geçtiğini bildirmişti.

Azez’in önemi nedir?

Kilis’in tam karşısına denk düşen Halep’e giden hat üzerinde bulunan Azez’in AKP açısından stratejik bir önemi var. Azez ve çevresi, Türkiye ile Halep arasındaki ana koridoru oluşturuyor. Halep’in kuzeyi ile Türkiye arasındaki tek bağlantıyı sağlayan karayolu Suriye ordusunun Halep kuşatması nedeniyle kapanmıştı.

AKP bu hat üzerinden cihatçılara yardım ulaştırıyor. YPG’nin bu hat üzerinde kontrol oluşturması ve Suriye ordusunun ilerleyişi AKP’nin cihatçı örgütlere yardımlarının kesilmesi anlamına geliyor. Böyle bir durumda, cihatçıların bölgede tutunabilmesi zorlaşacak.