AİHM'in tedbir kararı da onları kurtaramadı

AİHM'in tedbir kararları da Cizre'de sivillerin yaşamını kurtarmaya yetmedi. Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaralanan yurttaşların hastaneye kaldırılması AİHM kararlarına rağmen engelleniyor.

AİHM'in tedbir kararı da onları kurtaramadı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) tedbir kararları da Cizre’de sivillerin yaşamını kurtarmaya yetmedi. Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaralanan yurttaşların hastaneye kaldırılması AİHM kararlarına rağmen engelleniyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar ile ilgili ilk kez tedbir kararı verdiği 16 yaşındaki başvurucu Hüseyin Paksoy kararın çıkmasından önce hayatını kaybederken, yine Cizre’de vurulan ve 2 gündür mahalleden alınmasına izin verilmeyen Serhat Altun da hayatını kaybetti.

AİHM, Cizre’de yaralanan 16 yaşındaki Hüseyin Paksoy’a ambulans ulaştırılmaması nedeniyle hayatının tehlikede olduğu gerekçesiyle yapılan başvuruda, hükümetten Paksoy’un yaşam hakkının ve vücut bütünlüğünün korunması için her türlü tedbiri almasına karar verdi. AİHM’in bu kararının avukatına gönderildiği saatlerde ise Paksoy yaşamını kaybetti. AİHM kararı Paksoy’u kurtaramasa da bundan sonra benzer durumlarda AİHM’in tedbir kararı vereceğinin işareti oldu. AHİM’in tedbir kararlarının artması ise bölgedeki sokağa çıkma yasağı sırasında yapılan operasyonların yöntemini uluslararası alanda tartışmaya açacak.

 

AİHM’in tedbir kararına rağmen sokaktan alınamayan Altun da hayatını kaybetti

DİHA’nın haberine göre dün sabah saatlerinde yaralı bir çocuğu kurtarmaya çalışırken vurulan Serhat Altun’un da yaşamını yitirdiği öğrenildi. Altun, AİHM’in hastaneye kaldırılması için dün verdiği tedbir kararına rağmen mahalleden alınması devlet güçlerince engellenmişti.

Altun ve diğer yaralıları almak için mahalleye gitmeye çalışan Cizre Belediyesi’ne ait ambulans taranarak mahalleye girişine izin verilmemişti. Altun’un yanı sıra AİHM’in tedbir kararı verdiği Orhan Tunç’a ilişkin bilgi alınamazken, Cudi Mahallesi’nde vurulan bir çocuk da 2 gündür yaralı halde bekletiliyor.

Cudi Mahallesi’ne yürüyen yurttaşlar, mahallenin girşinde 50 yaşındaki Ahmet Tunç isimli yurttaşın cenazesine ulaştı. İki gündür haber alınamayan Tunç, evinin önünde katledilmiş halde bulundu. Yaralı ve diğer cenazelere ulaşmak isteyen kitlenin üzerine ateş edilmeye devam ediliyor.

Orhan Tunç ve yaralı bir çocuğun yanı sıra, saldırı altındaki Cudi Mahallesi’nde 4 yaralının daha olduğu belirtildi. Mahalleye yönelik top atışları ve taramalar sürüyor.

http://gazetemanifesto.com/2016/01/20/cizrede-cenazeleri-almak-isteyenlerin-uzerine-ates-acildi/