AİHM Türkiye'nin Demokratik Toplum Partisi itirazını reddetti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) temyiz başvurularını inceleyen 5 kişiden oluşan paneli, kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile ilgili bu yıl ocak ayında verilen karara yönelik itirazı reddetti.

AİHM Türkiye'nin Demokratik Toplum Partisi itirazını reddetti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) temyiz başvurularını inceleyen 5 kişiden oluşan paneli, kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile ilgili bu yıl ocak ayında verilen karara yönelik itirazı reddetti.
Panel tarafından yapılan açıklamada, Türk hükümetinin, davanın 17 yargıçtan oluşan ve temyiz özelliği gören Büyük Daire’de yeniden görülmesi talebinin kabul edilmediği bildirildi.

AİHM’nin ilgili dairesi, kapatılan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Eş Başkanları Aysel Tuğluk ve Ahmet Türk ile diğer üyelerin 2010’da yaptığı başvurular ile ilgili olarak bu yıl 12 Ocak’ta aldığı kararda, “Türkiye’nin,
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) toplanma ve örgütlenme hakkıyla ilgili 11. maddesini ve özgür seçimlerle ilgili 1. protokolün, 3. maddesini ihlal ettiğine” hükmetmişti.

Kararda, Anayasa Mahkemesinin, partiyi 2009’da kapatma kararının haklı gerekçelere dayanmadığı iddia edilirken yine parti yöneticilerinin açıklamalarının partiyi kapatmak için gerekçe olarak gösterilemeyeceği ileri
sürülmüştü.

AİHM, Tuğluk ve Türk’e otuzar bin avro, parti üyesi Ahmet Ay’a 7 bin 500 avro maddi tazminat ile Türk ve Tuğluk’a mahkeme masrafı olarak 3 bin, Ay’a ise bin avro ödenmesini kararlaştırmıştı.

Anayasa Mahkemesi, kapatma kararının gerekçesinde, “DTP’nin, terör örgütü PKK ile aynı siyasi hedeflere sahip olduğuna ve yine parti yöneticilerinin açıklamalarının PKK’nın terör stratejisine hizmet ettiğine” hükmetmişti.