AİHM: Türkiye Alevilere ayrımcılık yapıyor

AİHM, din dersi kitaplarında Alevi inancının gereği gibi yer almaması ve cemevlerinin elektrik faturasının Diyanet tarafından ödenmemesi nedeniyle Türkiye'yi Alevi yurttaşlara ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle mahkum etti.

AİHM: Türkiye Alevilere ayrımcılık yapıyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), din dersi kitaplarında Alevi inancının gereği gibi yer almaması ve cemevlerinin elektrik faturasının Diyanet tarafından ödenmemesi nedeniyle Türkiye’yi Alevi yurttaşlara ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle mahkum etti.

AİHM, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitabında Alevi inancının gereği gibi yer almaması ve ‘Bedelsiz girilen ve topluca ibadet edilen yerlerin elektrik paraları Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine konacak fondan ödenir’ ibaresiyle ilgili yapılan başvuruya ilişkin kararını açıkladı.

AİHM, kararında, Türkiye’deki eğitim sisteminin hala değişik din ve görüşleri müfredata geçirmediğini tespit ettiği kararında Türkiye’nin ‘eğitim hakkı’na dair Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerini ihlal ettiğine hükmetti.

Mahkeme, geçmişte Hasan ve Eylem Zengin’in açtığı davada da Türkiye’nin aynı konuda mahkum olduğunu belirterek, Türkiye’nin geçen süre zarfında sorunu halletmediği, en kısa zamanda eğitim sisteminde gereken değişiklikleri yaparak istemeyen öğrencilerin bir gerekçe göstermeden Din ve Ahlak Bilgisi derslerine girmeme haklarının verilmesine karar verdi.

Kararda ayrıca Türkiye’de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarının içeriğinde yapılan son değişikliklerin ‘yetersiz’ olduğu belirtilip devletin dini konularla ilgili düzenlemelerde ‘yansız ve tarafsız olma yükümlülüğü’ de hatırlatıldı.

Mahkeme, 2008 yılında yapılan yasal düzenlemeyle getirilen ‘Bedelsiz girilen ve topluca ibadet edilen yerlerin elektrik paraları Diyanet İşleri Başkanlığı bütçesine konacak bir fondan ödenir’ kuralına rağmen cemevlerinin elektrik faturalarının ödenmemesi üzerine yapılan başvuruda da Türkiye’de cemevlerinin statüsüyle ilgili olarak Alevilere ayrımcılık yapıldığına hükmedildi.