Adli Yıl açılışındaki görüntüleri unutturacak iddia: FETÖ soruşturmalarını "Saray" yönetiyor

FETÖ soruşturmalarına ilişkin iddialar yargı bağımsızlığına ilişkin ayakta alkışlamaktan daha tehlikeli bir sürecin yaşandığını gösteriyor.

Adli Yıl açılışındaki görüntüleri unutturacak iddia: FETÖ soruşturmalarını

Adli Yıl açılışında yüksek yargı üyesi yargıç ve savcıların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ayakta alkışlayarak karşılamaları ve cüppelerini iliklemeye kalkışmaları büyük tepki çekmişti. Ancak kanlı darbe girişimi sonrasında FETÖ soruşturmalarına ilişkin özellikle AKP içerisindeki isimlere yönelik operasyonların doğrudan “Saray” tarafından verilen kararlarla yürütüldüğü iddiası bu görüntülere rahmet okutacak türden.

İddiaya göre, FETÖ soruşturmalarında ifadeler savcı ve yargıçların önüne gelmeden Cumhurbaşkanlığı’na bildiriliyor ve talimat bekleniyor. Poliste alınan ifadelerin daha savcının masasına gitmeden “saray”a gittiği, savcının işlemlerini tamamladıktan sonra dosya yargıçların önüne gitmeden de bir kez daha “saray”a gönderildiği ve yapılacak işlemler için talimat beklendiği söyleniyor.

Ankara’da, üst düzey bir belediye bürokratının savcı tarafından gözaltına alındığı fakat aynı gün içinde bir bakan ve müsteşarın devreye girmesi ile serbest bırakıldığı iddiaları konuşuluyor.

Yine bir savcının önemli bir belediye başkanının çok yakını için gözaltı kararını hazır masasında beklettiği, talimat beklediği iddiaları da keza dile getiriliyor.

Erdoğan’ın çok önemli bir belediye başkanının soruşturmalara dahil edilmesi yerine “tatile çıksın, bir daha da gelmesin. Gözüme de gözükmesin” mesajı gönderdiği belediye başkanının “ben Erdoğan Bayraktar gibi olmam” mealinde rest çektiği de bir başka iddia.

Tüm bu iddialar kanlı darbe girişimi ve FETÖ soruşturmalarının adliye ayağını sabote edecek ağırlıkta. Dahası yargı bağımsızlığına ilişkin ayakta alkışlamaktan daha büyük ve daha tehlikeli soru işaretlerini barındırıyor.