Adıyaman, Ankara ve Batman'da binlerce petrol işçisi iş bıraktı

Kamu iştirakı olan Türkiye Petrolleri'nde (TP) çalışan binlerce işçi, TP'deki özelleştirme politikalarına karşı iş bıraktı.

Adıyaman, Ankara ve Batman'da binlerce petrol işçisi iş bıraktı

Türkiye Petrolleri’nin (TP) özelleştirilmesi kapsamında bir çok faaliyetinde küçülmeye gidilmesine tepki gösteren çok sayıda petrol işçisi, Adıyaman, Batman ve Ankara’da yarım günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Petrol İş Sendikası üyesi işçiler, sendika temsilcilerinin de katılımıyla Adıyaman, Batman, Trakya Bölge Müdürlükleri ve Ankara Genel Müdürlük binaları önündr basın açıklamaları gerçekleştirdi.

Faaliyetlerin büyük kısmı TPIC’e peşkeş çekiliyor

TP’nin Türkiye’deki petrol üretiminin yüzde 75’ini gerçekleştirdiğine dikkat çekilen açıklamada, kuruluşun özelleştirilerek sermayeye peşkeş çekildiğine değinildi.

Açıklamada TP’nin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri bünyesindeki sahalar ile Ankara Genel Müdürlük’te sondaj, workover, sismik, deniz sismiği ve kuyu tamamlama faaliyetlerinin sonlandırılmaya çalıştığına yer verilirken, bunların BOTAŞ’a bağlı özel bir şirket olan TPIC’e (Turkish Petroleum International Company) devredilmesi yönünde adımlar atıldığı bilgisi verildi. Söz konusu faaliyetlerin özel şirket bünyesinde proje bazlı yürütülmek istendiği belirtilerek şunlar aktarıldı:

“Sayılan işler ve bu işleri yürüten çalışanlar, apar topar bir vergi cenneti olan Jersey/Kanal Adaları menşeli TPIC’e (Turkish Petroleum International Company) devredilmektedir. Hükümetin aksi yönlü söylemlerine karşın, bu uygulama kamuda yeni ve büyük bir taşeronlaştırma hamlesi anlamına gelecektir.”

“Eylemler devam edecek”

Yapılan açıklamalarda söz konusu hamlelerin durdurulması talebi dile getirilirken, TP’nin mevcut yapısının korunması gerektiği, gerekli görüldüğü takdirde de TPIC adlı şirketin TP çatısı altında daire başkanlığı haline getirilmesi vurgulandı.

Söz konusu özelleştirme hamlelerinin durmaması ve işçilerin taleplerinin dikkate alınmaması durumunda işçilerin eylemlerini sürdüreceği dile getirildi.