Adalet yok ama adliyeler hesap verecek!

Adalet Bakanlığınca hazırlanan "Adliye Faaliyet Raporları" projesiyle tüm adliyeler her yıl düzenli olarak halka internet üzerinden bilgi verecek.

Adalet yok ama adliyeler hesap verecek!

Adalet Bakanlığı tarafından, yargıda şeffaflık ve halka hesap vermenin sağlanması iddiasıyla hazırlanan “Adliye Faaliyet Raporları” projesiyle tüm adliyeler her yıl düzenli olarak dava çeşitlerinden bütçenin ne şekilde kullanıldığına kadar birçok konuda halka internet üzerinden bilgi sunacak.

Alışveriş merkezlerini andıran “adalet sarayı” binalarında saatlerce kuyrukta beklenerek didik didik aranan, buna rağmen adliyelerin içerisinde veya dışarısında dayak yiyen ya da öldürülen, büyük miktarda yükseltilen mahkeme masraflarını peşin ödemesi istenen, dava dosyasına bile doğrudan bakmaya hakkı olmayan ve adalet arayışında yıllar geçiren yurttaşlar böylece adliyelerin bilançolarıyla “şeffaflığın” tadına varacak.

Adalet Bakanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanı Alpaslan Azapağası, AA muhabirine, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın talimatıyla başlatılan ve Yargı Reformu Stratejisi’nde de yer alan “Adliye Faaliyet Raporları” projesi hakkında bilgi verdi.

Yargı Reformu Stratejisi’nin en önemli hedeflerinden birisinin şeffaflık ve hesap verilebilirliği sağlamak olduğuna vurgu yapan Azapağası, bu kapsamda başlatılan projeyle yargı hizmetindeki şeffaflığı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

“Kamuoyunca denetlenebilen yargı modeli arzusundayız”

Adalet hizmetlerinde de şeffaflığın vazgeçilmez bir unsur olduğuna değinen Azapağası, “Artık biz içe kapalı bir yargı sisteminden kamuoyunca denetlenebilen yargı modeli arzusundayız. Bu, tüm demokratik ülkelerde olduğu gibi ülkemiz açısından da zorunludur. Demokrasiyle yargı arasında kuvvetli bir bağ var. Bu bağda da demokrasinin zorunlu şartlarından şeffaflık ilkesi yer almaktadır. Biz bunu da yargı, adalet sisteminde hayata geçirmeyi hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“Adliye Faaliyet Raporları” projesinin şeffaflığı ve hesap verilebilirliği artıracağını söyleyen Azapağası, şöyle devam etti:

“Faaliyet raporlarında, dava çeşitleri, tutuklama ve personel durumları, bütçenin adliyelerce ne şekilde kullanıldığı, soruşturmaların etkin yapılıp yapılmadığı, infaz hizmetleri gibi birçok konuda bilgiler yer alacak. Böylece kamuoyu tarafından bu bilgiler yakın şekilde takip edilecek. Vatandaşlar, adliyelerin çalışmaları konusunda bilgi sahibi olacak. Söz konusu faaliyet raporları ilgili adliyelerin Başsavcıları ve Komisyon Başkanlarından oluşan heyet tarafından hazırlanacak. Raporlar, internet üzerinden ilgili adliyelerce her yıl düzenli olarak yayımlanacak.”

Faaliyet raporları ile ilgili gerekli denetim ve takibin Adalet Bakanlığı ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca (HSYK) yapılacağını bildiren Azapağası, çalışmaları tamamlanan projenin bu yıl içerisinde hayata geçirilmesinin planlandığını ve adliyelerin halka bilgiler sunmaya başlayacağını kaydetti.

Projeye büyük önem veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 7 Nisan’da Bitlis’te gerçekleştirilecek toplantıda kamuoyuna “Adliye Faaliyet Raporları” projesinin duyurusunu yaparak ne tür çalışmaların başlayacağını anlatacak.