Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: AYM kararları anayasa ihlalidir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun AYM'yi veya kararlarını eleştirmesi nasıl bir demokratik haksa, Sayın Cumhurbaşkanın da AYM'nin kararlarını eleştirmesi o kadar demokratik haktır" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: AYM kararları anayasa ihlalidir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun AYM’yi veya kararlarını eleştirmesi nasıl bir demokratik haksa, Sayın Cumhurbaşkanın da AYM’nin kararlarını eleştirmesi o kadar demokratik haktır” dedi.

Mecliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozdağ, “CHP’nin, Cumhurbaşkanı’nın Anayasa Mahkemesinin (AYM) verdiği kararla ilgili sözlerini geri alması halinde masaya döneceğini ifade etti. Ne diyorsunuz?” sorusuna Bozdağ, şu yanıtı verdi:

“Sayın Kılıçdaroğlu’nun AYM’yi veya kararlarını eleştirmesi nasıl bir demokratik haksa, Sayın Cumhurbaşkanı da AYM’nin verdiği kararları eleştirmesi o kadar doğrudur, o kadar demokratik haktır. Sayın Cumhurbaşkanı, anayasa ve yasa ihlali olduğu açık olan bir karar hakkında anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu insan hakları sözleşmelerine göre hareket etmesi gereken mahkemenin anayasa ihlali yaptığına inandığını ve o nedenle böyle bir açıklama yaptığını zaten ifade etti. Yani, bunu herkes gibi Sayın Cumhurbaşkanı’nın söylemesi kadar doğal bir şey olamaz.”

“Başkalarının uymakla zorunlu olduğu bir karar değil”

Bozdağ, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın ‘uymuyorum’ demesini nasıl okumak lazım?” sorusuna Bozdağ, “Bu karar Sayın Cumhurbaşkanımıza uygulanacak bir karar mı? Bu karar bireysel bir karar. Sadece başvuranları ilgilendiren bir karardır. Kamuoyunda başkalarının uymakla zorunlu olduğu bir karar değildir” karşılığını verdi.