Abdullah Gül'den AB ve OHAL çıkışı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB üyelik müzakereleri ve 15 Temmuz sonrası süreçle ilgili son dönemde yaşananları 'sağlıklı bulmadığını' belirtti.

Abdullah Gül'den AB ve OHAL çıkışı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB üyelik müzakereleri ve 15 Temmuz sonrası süreçle ilgili son dönemde yaşananları ‘sağlıklı bulmadığını’ belirtti.

Gül, Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından düzenlenen 25. Kalite Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, AB müzakereleri sürecine ilişkin, “Burada mantaliteyi iyi koymamız gerekir. Bu süreç bizim işimize yarıyor mu yaramıyor mu? Sürekli işimize yaramıştır, ekonomik olarak da siyasi olarak da yaramıştır. Nitekim en büyük ekonomik büyümeleri o dönemde gerçekleştirdik” dedi.

“İşimize yarıyor mu yaramıyor mu?”

AB sürecinin Türkiye’ye hem ekonomik hem de siyasi olarak yaradığını öne süren Gül, “Temel hak ve özgürlükler konusunda standartlarımız daha yüksek değilse bu Avrupalıya verilen bir hak mı yoksa Türkiye halkına verilen bir hak mı? Türk halkını temel hak ve özgürlük standartlarını yükseltiysek bu kendi halkımız adına onur duymamız gerekir. Burada mantaliteyi iyi koymamız gerekir. Bu süreç bizim işimize yarıyor mu yaramıyor mu? Sürekli işimize yaramıştır, ekonomik olarak da siyasi olarak da yaramıştır. Nitekim en büyük ekonomik büyümeleri o dönemde gerçekleştirdik” dedi.

“15 Temmuz sürecinden çıkalım”

Abdullah Gül, 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL’le birlikte girilen süreci de değerlendirerek, “Şüphesiz ki Temmuz ayında yaşadığımız haince ve gerçekten kelimelerle ifade edemeyeceğim şekilde Türkiye’ye zarar veren, kötülük yapan bu darbe teşebbüsünün ve bu işleri yapanlarla ilgili hukuki süreçlerin çok güçlü bir şekilde takip edilmesi ayrı bir husus. Ama Türkiye’yi bu zeminden de çıkartmak gerekir. Bir zamanlar şuyundan korkulan bir olayın vuku bulduğu bir ülkede nasıl olur da siz üst gelir grubundan, gelişmişlikten bahsedebilirsiniz? Bunun için bunu aslında unutturmamız lazım. Bunu ‘kötü bir rüya gördük’ haline getirmemiz lazım. Onun için süratli bir şekilde tekrar pozitif gündeme geçmemiz lazım, büyük umutlar vermemiz lazım ve Türkiye’nin önünü öngörülebilir yapmamız lazım. Ümit ediyorum ki bunlar kısa süre içerisinde gerçekleştirilir ve yaşadığımız bütün olaylar geçici olarak arkada kalır” diye konuştu.