Abdullah Cömert davası ertelendi, sanık polisin tutuklanma talebi reddedildi

Gezi Parkı protestoları sırasında Hatay'da bir biber gazı kapsülünün başına isabet etmesiyle hayatını kaybeden Abdullah Cömert'in, güvenlik gerekçesiyle Balıkesir'de görülen davasının sekizinci duruşması görüldü. Duruşmada sanık polisin tutuklanması talebi reddedildi. Duruşma 14 Mart 2016 tarihine ertelendi.

Abdullah Cömert davası ertelendi, sanık polisin tutuklanma talebi reddedildi

Gezi Parkı protestoları sırasında Hatay’da bir biber gazı kapsülünün başına isabet etmesiyle hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in, güvenlik gerekçesiyle Balıkesir’de görülen davasının sekizinci duruşması görüldü. Duruşmada sanık polisin tutuklanması talebi reddedildi. Duruşma 14 Mart 2016 tarihine ertelendi.

Duruşmaya, Cömert’in ailesi de katıldı. Adliyeye girişte konuşan ağabey Adnan Cömert, karar beklediklerini belirterek, “Üç yıl oldu, artık bir karar çıksın. Bu yaşlı kadın, bin 300 kilometre gidip geliyor. Vicdan yok mu bu mahkemede? ? Adalet sarayında hiç mi adalet olmayacak?” dedi.

Acılı anne Hatice Cömert de, “Adalet için geldik ama adalet yok. İnşallah bugün karar çıkar.” şeklinde konuştu.

Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava sebebiyle adliyede geniş güvenlik tadbirleri alındı. Polis ekipleri, binanın çevresini bariyerlerle kapattı.

Abdullah Cömert’in annesi, babası Edip Cömert ve ağabeyi, polis kontrolünün ardından adliyeye girdi. CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz, Uluslararası Af Örgütü adına Dr. Barbara Neppert ve kalabalık bir grup da duruşmayı takip etti.

Duruşmada sanık polisin tutuklanması talebi reddedildi. Duruşma 14 Mart 2016 tarihine ertelendi.

Ne olmuştu?

Abdullah Cömert, Hatay’ın Antakya ilçesinde Gezi Parkı direnişinde 3 Haziran 2014’te Armutlu Mahallesi ile Elektrik Mahallesi civarındaki eylemde Yıldız Sokak içindeyken başından vuruldu. Cömert, kaldırıldığı Antakya Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’nun 21 Ağustos 2013 tarihli raporuna göre, “ölümünün gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi ile oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana geldiği, kafaya gaz fişeği çarpması sonucu yaralanmayla ölüm arasında illiyet bağı bulunduğu” tespit edildi.

Savcılık saat 23:00-23:15 saatleri arasında bölgedeki akrep araçlarından hangisinden ateş edildiğini tespit etmek için kamera görüntülerini inceledi. Dosyadaki görüntülerden, Cömert’in vurulduğu fişeğin, 31 A 6297 plakalı beyaz renkli araçtan atıldığı, fişeği atanın da bu araçta görev yapan Hatay Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’ne bağlı çalışan polis Ahmet Kuş olduğu tespit edildi.

14 Nisan 2014’te kabul edilen iddianameye göre Kuş, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 81/1 ve  21/2. maddeleri uyarınca “olası kasıtla insan öldürmekle” suçlanıyor. Hakkında 25 yıla varan hapis cezası isteniyor.

24 Temmuz’da dava Yargıyat 5. Daire Ceza Mahkemesi tarafından Hatay’dan Balıkesir’e gönderilmişti.

30 Ocak’ta Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi duruşmaya katılacak izleyicilerin sayısını kısıtlayan bir ara karar vermişti.