AB'den Türkiye'ye mülteci hedefi

7 Mart'ta düzenlenecek AB-Türkiye zirvesi öncesi, AB Türkiye'den mülteci sayısının azaltılmasını istedi

AB'den Türkiye'ye mülteci hedefi

7 Mart’ta Türkiye ile masaya oturmaya hazırlanan AB, Avrupa’ya mülteci geçişini binin altına düşürülmesini istediğini belirtildi. Şu an da denizden yapılan günlük mülteci geçişlerinin iki binden fazla olduğu belirtiliyor.

Türkiye’den Yunanistan’a geçiş yapan göçmen ve mülteci sayısında geçtiğimiz aylara oranla azaldığı kabul edilse de sayıyı çok yüksek bulan Avrupa Birliği, denizden yapılan günlük geçişlerin binin altına düşmesini istiyor.

Hürriyet’ten Güven Özalp’in haberine göre, Ankara ile Brüksel’in mülteci akınını frenlemek amacıyla üzerinde anlaştığı Ortak Eylem Planı’nın alternatifi olmadığı konusunda ısrarcı olan ve bu yaklaşımından taviz vermeyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin günlük geçiş sayısını dört haneli rakamlardan üç haneli rakamlara düşürecek önlemler alması için bastırıyor. Reuters’ın verdiği sayıya göre, hali hazırda günde teknelerle 2 binden fazla mülteci geçişi oluyor. Berlin bu hedefe ulaşılması halinde tek taraflı kararlar alarak Schengen sisteminin tamamını tehlikeye atan bazı AB ülkelerini eylem planının işlediğine ikna edeceğini düşünüyor.

Bazı AB ülkelerinin gönüllülük bazında Türkiye’den Suriyeli mülteci alması da bu hedefle ilişkilendirilmiş durumda. Türkiye ise mülteci kabulüyle geçiş sayısı arasında doğrudan bağlantı kurulmasına çekinceli yaklaşıyor. Türkiye’nin sayıları istenen seviyenin altında tutabilmesi halinde Almanya’nın Türkiye’den kapsamlı mülteci kabulü konusunda başı çekmesi öngörülüyor.

7 Mart’ta Brüksel’de yapılacak AB-Türkiye Zirvesi öncesi çok yoğun bir diplomasi trafiği yaşanacağını ve son ana kadar gerek çoklu gerekse ikili görüşmeler yapılacağını belirtiyor.

Zirve öncesi Ankara’da temaslarda bulunacak olan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk Hırvatistan’da yaptığı açıklamada, Türkiye ile işbirliği yapmaktan daha iyi bir alternatif bulunmadığını söyledi. Zirvede, Ortak Eylem Planı’nı ortak başarı haline dönüştürebilmek için ellerinden gelen her şeyi yapmak zorunda olduklarını belirten Tusk, “Bu her şeyden önce gelişlerde açık ve belirgin bir düşüş olmasına bağlı olacak” dedi.

Ortak Eylem Planı’nın unsurlarından biri olan Türkiye ile Yunanistan arasındaki İkili Geri Kabul Anlaşması’nın (GKA) daha etkin ve hızlı şekilde uygulanması konusunda adımlar da zirve öncesinde hızlandı.

AB, önceki gün ve dün, uluslararası korumaya ihtiyacı olmayan toplam 308 kural dışı göçmenin Yunanistan tarafından Türkiye’ye iade edildiğini teyit etti. Geri gönderilen mültecilerin çoğu Faslı, Cezayirli ve Tunuslulardan oluşuyor. Geri göndermeler Suriyelileri kapsamıyor.