AB'den MİT tırları davasını izleyen başkonsoloslara destek

Avrupa Birliği (AB), Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül'ün casusluk suçlamasıyla yargılandığı MİT tırları davasını izledikleri için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eleştirilerine hedef olan Avrupalı diplomatlara arka çıktı.

AB'den MİT tırları davasını izleyen başkonsoloslara destek

Avrupa Birliği (AB), Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül’ün casusluk suçlamasıyla yargılandığı MİT tırları davasını izledikleri için, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eleştirilerine hedef olan Avrupalı diplomatlara arka çıktı.

Bir AB sözcüsü Fransız haber ajansı AFP’ye, “AB diplomatları dünyanın her yerinde, özellikle de aday ülkelerde gözlemci olarak böyle duruşmaları izlerler” dedi.

Sözcü, “Bu nedenle diplomatların, en üst demokratik standartlara uyma taahhüdünde bulunan Türkiye’deki işlerinin bir parçası da budur” diye konuştu.

Can Dündar ve Erdem Gül’ün yargılandığı MİT tırları davasının Cuma günkü duruşmasını Avrupalı diplomatların yanı sıra Amerikalı temsilciler de izlemişti.

Erdoğan’ın tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, duruşmayı izlemek ve gazetecilere destek olmak için İstanbul Adalet Sarayı’na giden başkonsoloslara tepki göstermiş ve “Siz kimsiniz ya, sizin ne işiniz var orada. Yani diplomasinin de bir edebi, adabı var. Burası senin ülken değil, burası Türkiye” demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby de Pazartesi günü “diplomatların duruşmaya gitmelerinin standart diplomatik uygulamalara tamamen uygun olduğunu belirterek “bu tarz adli vakaları ilk kez izlemiyoruz, son kez de izlemediğimize eminim” dedi.

Dündar ile Gül’ün yargılandığı davanın ilk duruşmasında dava, 1 Nisan’a ertelendi.

Duruşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve MİT’in müdahil olma talepleri kabul edilirken, davaya da gizlilik kararı getirildi.