ABD'den YPG açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, Türkiye'nin bir süredir Kilis'teki sınır hattından top atışlarıyla hedef aldığı YPG gruplarının, ABD tarafından desteklenen gruplar olmadığını söyledi.

ABD'den YPG açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, YPG’nin Suriye’nin Azez ilçesi çevresinde yaptığı saldırılara ilişkin soruları yanıtladı.

Mark Toner, ‘ABD’nin YPG’ye silah yardımı yaptığı ve bu yardımların PKK’nin eline geçerek Türkiye’deki terör saldırılarında kullanıldığına’ ilişkin haberler hakkındaki bir soru üzerine, “Biz YPG’ye silah vermedik” dedi.

Türkiye’nin NATO üyesi olduğunu söyleyen ve IŞİD’e karşı sürdürülen operasyonlarda önemli bir rolü bulunduğuna dikkati çeken Toner, “Türkiye ile verimli görüşmeler yapıyoruz. Biz YPG’nin hareketlerinin zarar verici olduğuna dair görüşlerimizi söyledik. Türkiye’nin top atışlarını durdurması gerektiğini de söyledik” ifadesini kullandı.

Toner, Türkiye’nin angajman kuralları çerçevesinde top atışıyla hedef aldığı YPG’nin ABD tarafından desteklendiği iddialarına ilişkin ise şunları kaydetti:

“Çok fazla detaya girmeden şunları söyleyebilirim. Suriye’de YPG’nin farklı bölümleri var ve bizim desteklediğimiz YPG grupları aslında bunlar değil. Açıkçası hepsi aynı örgütün bölümleri, fakat desteklediğimiz Halep civarında toprak ele geçirmeye çalışanlar değil. Bizim hava saldırılarıyla desteklediğimiz gruplar, çeşitli biçimlerde Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı etkili bir biçimde savaşıyor.’

‘Türkiye’ye karşı hasmane tutum yok’

‘ABD’nin PYD’yi terör örgütü olarak nitelendirmemesi ve PKK ile PYD arasındaki bağın görmezden gelinmesinin Türkiye’ye karşı hasmane bir tavır olup olmadığı’ şeklindeki soruyu da cevaplayan Toner, ‘Bu Türkiye’ye karşı hasmane bir tutum değildir. Sadece bizim PYD’nin rolü ve PKK ile bağına ilişkin farklı görüşlerimiz var, ki PKK bir terör örgütüdür ve Türkiye’nin PKK ile mücadelesini destekliyoruz’ değerlendirmesinde bulundu.