ABD'den kritik YPG açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

ABD'den kritik YPG açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, “YPG ile çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Toner, bir soru üzerine PKK ve YPG arasındaki ilişki hakkında, “Bazı bağların olduğunu göz ardı edemeyiz, kategorik olarak hiçbir bağ yok diyemeyiz fakat YPG, PKK’den farklı bir oluşumdur” ifadelerini kullandı.

YPG’nin, coğrafi olarak farklı bir bölgede bulunduğunu dile getiren Toner, “Daha önce söylediğimiz gibi, Suriye’nin kuzeyinde etkili bir şekilde IŞİD’e karşı savaşıyorlar” diye konuştu.

“IŞİD’e karşı etkili bir güç”

Toner’e, ABD askerlerinin YPG’nin armasını takmalarına ilişkin Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun söylediği, “O zaman onlara tavsiyemiz Suriye’nin diğer bölgelerine gittikleri zaman IŞİD’in, El Nusra’nın, El Kaide’nin armasını taksınlar” şeklindeki sözleri hatırlatıldı.

Bunun üzerine Toner, ABD’nin YPG’yi PKK ile eşit tutmadığını belirterek şunları söyledi:

“YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı etkili bir güç olduğunu düşünüyoruz ve operasyonel destek ve tavsiye şeklinde destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

“Türkiye, YPG hakkındaki düşüncelerini açık bir şekilde söyledi. Biz de aynı şekilde söyledik, Türkiye’nin kaygılarını anlamakla birlikte, Demokratik Suriye Güçleri’nin bir parçası olarak YPG ile çalışmaya devam edeceğiz.”