ABD'den Türkiye'ye mesaj:Fikir ayrılığımız sürecek

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Cook, ülkesinin YPG'ye yönelik tutumunun değişmeyeceğini vurgulayarak, "Endişelerini anlamakla birlikte bu konuda Türkiye ile aynı fikirde olmayışımız sürecek" ifadelerini kullandı.

ABD'den Türkiye'ye mesaj:Fikir ayrılığımız sürecek

Ajansların haberine göre; ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, Pentagon’da düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin Suriye’de çatışmaların durdurulması için ABD ve Rusya arasındaki anlaşma hakkında yönelttiği soruları yanıtladı.

Çatışmaların durdurulmasına ilişkin anlaşmanın, IŞİD gibi örgütlere yönelik saldırıları kapsamadığını hatırlatan Cook, IŞİD ile sahada mücadele eden grupları desteklemeye devam edeceklerini bildirdi.

Türkiye’nin YPG’ye yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Cook, “Suriye’de Kürtler özelindeki durumu Türkiye ile uzun uzadıya konuştuk ve IŞİD ile savaşan gruplara olan desteğimizi ifade ettik. Bu bazı Kürt grupları da içeriyor. Terör faaliyetleriyle ilgili endişelerini anlamakla birlikte bu konuda Türkiye ile aynı fikirde olmayışımız sürecek” ifadesini kullandı.

Öte yandan, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, ABD ve Rusya’nın Suriye’de vardıkları ateşkes anlaşmasının, iki ülke arasında daha ileri düzeyde askeri işbirliğine sebep olmayacağını söyledi. “Tabii ki açık bir şekilde Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yaptıklarını, acı çeken Suriye halkının acısını dindirmeye çalışmasını destekliyoruz” diyen Cook, “Ancak, Ruslarla daha ileri bir askeri işbirliğine girmeyi öngörmüyoruz” diye devam etti.

Rusya’nın Suriye’deki Hmeymim üssünde ateşkesi gözetlemek amacıyla bir koordinasyon merkezi kurmasını da değerlendiren Bakanlık Sözcüsü, “Bu belirli bölümde Ruslarla iletişimde olup olmayacağımızı bilmiyorum” diye konuştu.