ABD’den 'Türkiye-PYD' açıklaması

ABD Dışişleri Sözcüsü Kirby, Türkiye’nin PYD ile denk tutulamayacağını belirtti.

ABD’den 'Türkiye-PYD' açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye’nin “hem NATO hem IŞİD karşıtı koalisyon üyesi bir ülke” olarak PYD ile denk tutulamayacağını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, günlük basın toplantısında,Suriye’deki son gelişmeler ve PYD unsurlarının Fırat’ın doğusuna çekilip çekilmediği ile ilgili soruları yanıtladı.

AA’da yer alan habere göre, Kirby , PYD güçlerinin Fırat’ın doğusuna geri çekilip çekilmediğine ilişkin soruya “General Votel, Münbiç’ten sonra gerekli ayarlamaların yapıldığını, Kürt güçlerinin Fırat’ın doğusuna çekileceğini ve bu grupların sözlerini tuttukları açıklamıştı; bu açıklamalar geçerlidir” cevabını verdi.

‘Asla denk tutmuyorum’

PYD ile Türkiye’nin iki eşit tarafmış gibi nitelendirilmesinin Türkiye’yi rahatsız ettiğinin anımsatılması üzerine Kirby, “Egemen bir devlet olan Türkiye ile PYD’yi asla denk tutmuyorum. Türkiye hem NATO hem de IŞİD karşıtı koalisyonun üyesi olan egemen bir devlettir.” değerlendirmesinde bulundu.

PYD ile Türkiye’nin anlaştığı iddialarını da değerlendiren John Kirby, “Biz hala iki taraf arasında bir sükunet halinin bulunduğunu görüyor ve bunu memnuniyetle karşılıyoruz. Bunun devam etmesini istiyoruz.” diye konuştu