ABD'den Rusya'ya 'birlikte vuralım' teklifi

ABD'den Rusya'ya Suriye'deki cihatçılara operasyonlar için 'ortak komuta' teklifi geldi.

ABD'den Rusya'ya 'birlikte vuralım' teklifi

Suriye’de şimdiye dek IŞİD dışındaki cihatçı gruplara karşı operasyonlara tereddütle yaklaşan ABD’den Rusya’ya ‘ortak komuta’ teklifi geldi.

Sputnik‘in Washington Post gazetesinden aktardığı habere göre, ABD’nin Rusya’ya El Nusra’ya karşı operasyonların entegre edilmesi amacıyla ortak bir komuta merkezi kurulması ve IŞİD’in yok edilmesi için çabaların koordine edilmesini önerdiğini yazdı. Habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Kerry bugün Moskova’da görüşeceği Putin ve Lavrov ile bu öneriyi ele alacak.

Washington Post’a göre, Obama hükümetinin Suriye konusunda Rusya’ya sunduğu bu yeni teklif, ülkelerin orduları ve istihbarat ajansları arasında derin bir koordinasyonun ve iki ülke uçakları tarafından Suriye’de terörist olarak görülen isyancılara düzenlenecek koordine edilmiş hava saldırılarının önünü açabilir.

Putin, Lavrov, Kerry

‘Ortak Uygulama Grubu’ (JIG) Amman’da olacak

Washington Post’un ele geçirdiği taslak belgede, hava operasyonlarının koordine edilmesi için Rus ve ABD’li ordu ve istihbarat yetkililerinin bulunacağı yeni bir komuta kontrol merkezi kurulmasını öneriliyor. Habere göre, ABD’nin önerdiği ‘Ortak Uygulama Grubu’ (JIG) adlı merkez Ürdün’ün başkenti Amman’ın yakınlarında yer alacak.

Belge taslağına göre JIG’in amacı, ‘Rusya ve ABD’nin imzaladığı uçuş güvenliği anlaşmasının ötesinde genişletilmiş bir koordinasyon sağlanması ve IŞİD karşısında bağımsız ama senkronize edilmiş çabaların maksimum düzeye getirilmesi için çalışılması.’

Ayrıca sağlanması planlanan bu koordinasyonun hem IŞİD hem de El Nusra’yla ilgili istihbarat paylaşımıyla başlaması gerektiği belirtiliyor.

Taslakta, ‘Her iki tarafın (Rusya ve ABD) yetkilileri, planlanmış hedeflere yönelik entegre edilmiş operasyonların her iki tarafın da çıkarına olduğuna karar verirse, taraflar da entegre edilmiş operasyonlara izin verilmesi için prosedürleri koordine etmeli’ de deniliyor.