ABD'den Rakka açıklaması: Operasyondan sonra SDG ayrılacak mı?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında Rakka'nın IŞİD'den alınması operasyonuna ilişkin açıklamada bulundu.

ABD'den Rakka açıklaması: Operasyondan sonra SDG ayrılacak mı?

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında Rakka’nın IŞİD’den alınması operasyonuna ilişkin açıklamada bulundu.

Toner, YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) karadan ilerleyeceğini ve koalisyon güçlerinin hava desteği vereceğini belirtirken, “Bunu diğer müttefiklerimizle ve özellikle Türkiye’yle yakın temas halinde yaptık.” diye konuştu.

“Rakka’nın IŞİD’den kurtarılmasının ardından SDG’nin şehirden ayrılmasını bekliyor musunuz?” sorusu üzerine Toner, şu yanıtı verdi:

“SDG içerisinde Kürt gruplar da bulunuyor. Bazıları ise Arap ve bir çoğu Rakka civarından. Rakka’nın kurtarılması konusunda SDG içinde bulunan gruplar ve Türkiye dahil olmak üzere müttefiklerimizle birlikte çalışıyoruz. SDG karada etkin bir güç. Suriye’de bazı bölgelerin IŞİD’den kurtarılması noktasında etkin oldular. Yerel güçlerinde bu anlamda etkin olduğunu düşünüyoruz. Rakka’nın kurtarıldıktan sonra hızlı bir şekilde hükümetin kurulması ihtiyacını konuştuk. Bunu daha önce Suriye’nin Kuzey bölgesinde de özellikle Menbiç ve diğer bölgelerde yapmıştık. Yerel halktan oluşan bir hükümeti kurmak önemli.”