ABD’den Ortadoğu’ya yeni 'insani yardım paketi'

ABD Musul Harekatı’nı desteklemek için 560 ilave asker gönderecek.

ABD’den Ortadoğu’ya yeni 'insani yardım paketi'

ABD Savunma Bakanı Ashtan Carter Irak’a yaptığı ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, ABD’nin Musul Harekatı’nı desteklemek için 560 ilave asker göndereceğini ifade etti. Böylelikle resmi rakamlara göre, yollanacak ek askerlerle birlikte bölgede 4,647 adet ABD askeri konuşlanmış olacak.

Irak’ın en büyük ikinci kenti olan Musul, 2014 yılından beri IŞİD’in elinde bulunmakta.

Hatırlanacağı üzere ABD, 2003 yılında Irak’ı emperyalist amaçlarla işgal etmeye başlayarak ülkeyi istikrarsızlığa sürüklemişti. Kendi ülkesindeki ve dünya kamuoyunda bu işgali meşrulaştırabilmek için “insan hakları”, “demokrasi” gibi kavramları ortaya süren ABD emperyalizmi, umduğu meşruiyeti yaratamayınca zaman içinde bölgedeki askeri varlığı göstermelik bir şekilde azaltma yoluna gitmişti. Yine hatırlanacağı üzere ABD’nin şimdiki başkanı Barack Obama da, katıldığı başkanlık seçiminde ABD’nin Ortadoğu’daki askeri varlığını bitireceği sözünü vermişti. ABD Başkanı Obama, bütün düzen siyasetçileri gibi, seçimlerde verdiği sözleri unutmuşa benziyor.

Ortadoğu’ya yaptığı askeri işgaller ve müdahalelerle birlikte bölgeyi istikrarsızlaştırarak emperyalist talana uygun hale getiren ABD emperyalizmi, attığı bu son adımla birlikte, kendi yarattığı IŞİD karanlığıyla mücadele adı altında bölgeye iyice yerleşmeyi amaçlıyor. Bu seferki hedefi ise, “bölgeye demokrasi getirmek” değil; doğrudan IŞİD’e karşı mücadele etmek.

Ortadoğu’da binlerce masum insanın ölmesine, sakat kalmasına, tecavüze uğramasına, vatansız kalmasına sebep olan, Irak’ın önemli bölgelerini kontrol altına IŞİD karanlığının en büyük yaratıcısı olan ABD emperyalizmi, şimdi de bölgeyi IŞİD’den temizleyerek, bölgedeki askeri varlığına yeni bir meşruiyet yaratmayı hedefliyor.

9 Temmuz günü, bölgede kritik öneme sahip olan ve IŞİD kontrolünde bulunan Kayyara hava üssü Irak Ordusu tarafından ele geçirilmesini de bu doğrultuda yorumlamakta fayda var. Irak’a yaptığı ziyaret sırasında Kayyara hava üssünün ele geçirilmesine de değinen ABD Savunma Bakanı Ashtan Carter, “Kayyara’nın ele geçirilmesinin devamı gelecek. Amaç, ABD’nin lojistik desteğinin konuşlanması için orada lojistik bir merkez kurmak.” şeklinde konuştu.