ABD'den Başika açıklaması

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Irak'ın Başika bölgesinde Türk askeri varlığına ilişkin Irak Başbakanı Haydar el Abadi'ye yönelik sözlerine ABD'den yanıt geldi.

ABD'den Başika açıklaması

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Irak’ın Başika bölgesinde Türk askeri varlığına ilişkin Irak Başbakanı Haydar el Abadi’ye yönelik sözlerine ABD’den yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “Irak’ın tüm komşuları Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. Irak’ta konuşlu Türk güçleri uluslararası koalisyonun parçası olarak orada değiller” diye konuştu.

John Kirby, başkent Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kirby, bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Musul’un geri alınmasına ve Irak Başbakanı el Abadi’ye yönelik sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Uzun süredir söylemekteyiz. Burada geçen Cuma günü Brett McGurk’un de söylediklerini duydunuz. Irak’ın tüm komşuları Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeli. Irak’ta konuşlu Türk güçleri uluslararası koalisyonun parçası olarak orada değiller ve Başika’daki durum Irak ve Türkiye hükümetlerinin çözmesi gereken bir sorun.”