ABD: YPG'ye güveniyoruz, İncirlik için Türkiye'ye teşekkür ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, YPG’ye aksi kanıtlanıncaya kadar güvendiklerini söylerken Türkiye'ye de Suriye'nin kuzeyinde IŞİD ile mücadelede İncirlik Üssü'nü kullandırdığı için teşekkür etti.

ABD: YPG'ye güveniyoruz, İncirlik için Türkiye'ye teşekkür ediyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, YPG’nin IŞİD’e karşı savaşmada sahada etkili bir ortak olduğunu belirterek, aksi kanıtlanıncaya kadar onlara güvendiklerini söyledi.

Mark Toner, günlük basın toplantısında, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin de YPG’nin güvenilmez olduğunu söylemesinden memnun olduk” şeklinde sözleriyle ilgili soruları yanıtladı.

YPG ve PYD ile PKK’ye yönelik politikalarının değişmediğini belirten Toner, PKK’yi “terör örgütü” olarak, YPG’yi ise farklı gördüklerini yineledi.

“Aksi kanıtlanmadıkça YPG’ye güveniyoruz”

YPG’nin Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı savaşmada sahada çok etkili bir ortaklardan biri olduğunu ifade eden Toner, “Bizim değerlendirmemize göre, onların (YPG’nin) IŞİD’e karşı savaşmak dışında başka bir şey yapmaya herhangi bir eğilimleri olduğunu görmedik” dedi.

Toner, bir gazetecinin “Onlara (YPG’ye) güveniyor musunuz?” şeklindeki sorusunu, “Aksi kanıtlanmadıkça evet” diye yanıtladı.

Bir başka soru üzerine, YPG’ye herhangi türden bir silah vermediklerini kaydeden Toner, YPG’nin ABD kaynaklı silahları bir şekilde PKK’ye kaçırdığı şeklindeki iddiayı destekleyecek bir kanıt görmediklerini de belirtti.

“İncirlik Üssü, Suriye Demokratik Güçleri’ni desteklemek için kullanılıyor”

Toner, Türkiye’nin İncirlik Üssü’nü Amerikan uçaklarına kapatma ihtimaline dair bir soru üzerine de, bu yönde bir adım görmediklerini söylerken, Türkiye’nin NATO müttefiki ve IŞİD karşıtı koalisyonun güçlü ortağı olarak koalisyon üyelerine İncirlik üssünü kullanma izni vermesini çok takdir ettiklerini kaydetti. Toner, bunun, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’e karşı savaşan gruplara hava desteği vermelerini sağladığını sözlerine ekledi.