ABD ve Rusya Suriye'de ateşkes planı üzerinde anlaştı

Dün Cenevre'de yan yana gelen John Kerry ve Sergei Lavrov görüşmenin sonucunda üzerinde uzlaştıkları ateşkes planını açıkladılar.

ABD ve Rusya Suriye'de ateşkes planı üzerinde anlaştı

Dün Cenevre’de Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile yan yana gelen ve uzun bir toplantı yapan Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry, görüşmenin sonunda bir açıklama yaptı. Kerry’nin açıklamasından satır başları şu şekilde:

  • Suriye’de belirli bölgelerde uçuş yasağı gelecek.
  • Suriye’de şiddet azalırsa El Nusra’ya karşı birlikte savaşılacak.
  • Bayramda ateşkes ilan edilecek.
  • Muhalif güçlerin kendilerini çok hızlı bir şekilde IŞİD ve El Nusra’dan soyutlaması gerekiyor. Eğer bu sağlanırsa ateşkesten bir hafta sonra Rusya ve ABD ortak bir merkezde yan yana gelecek ve El Nusra ile IŞİD’e karşı mücadele bu merkezden yürütülecek.
  • Halep’teki Castello yolu boşaltılacak ve çevresi silahsızlandırılacak.

Lavrov: Anlaşmamızı bozmak isteyenler var

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bugünkü görüşmeleri bozmak isteyenlerin olduğunu belirterek, “Şimdi bir güvensizlik var, anlaşmamızı bozmak isteyenler var. Son örnek, bunu John ile de konuştuk, devlet başkanlarının Çin’deki görüşmesi arifesinde tamamen küstahça yapılan yaptırım ilanı ve görüşme sonrası ek yaptırımlar” dedi.

İlk adımın, 48 saatlik ateşkes olduğunu, bu sürenin uzatılabileceğini söyleyen Lavrov, “Biz ve ABD, tüm ilgili tarafların vardığımız anlaşmaları uygulaması için elimizden gelen her şeyi yapmaya söz veriyoruz. Suriye yönetimi, anlaşmalarımızla ilgili bilgilendirildi” dedi.