ABD, Ukrayna'da Neo-Nazileri finanse etmeyi sürdürecek

Yoğun tartışmaların ardından Pentagon'un bütçesinden Ukrayna'ya askeri yardımı yasaklayan maddelerin çıkarılmasıyla birlikte, Ukrayna'daki Nazi örgütlerine destek verilmesinin önü açılmış oldu.

ABD, Ukrayna'da Neo-Nazileri finanse etmeyi sürdürecek

Yoğun tartışmaların ardından Pentagon’un bütçesinden Ukrayna’ya askeri yardımı yasaklayan maddelerin çıkarılmasıyla birlikte, Ukrayna’daki Nazi örgütlerine destek verilmesinin önü açılmış oldu.

UKR_Gladio_CIA_fascist_group_77Bütçenin askeri harcamalarla ilgili maddelerinden biri, Ukrayna’ya 300 milyon dolarlık askeri yardım gönderilmesini öngörüyor. Söz konusu maddeye göre, Pentagon, Kiev’e tanksavar sistemleri, havan topları, ateşli silahlar ve bombaatarlar sevk edecek. Ayrıca gerekli görülmesi durumunda, Washington, insansız hava araçları (İHA) ve radar sistemleri de gönderebilecek.

Ukrayna Ulusal Tugayı ve Azov Taburu da yardım alacak

Bununla birlikte Pentagon’un bütçesinde Ukrayna hükümetine bağlı askeri birliklere ve güvenlik güçlerine askeri yardım gönderilmesi de öngörülüyor. Bu çerçevede, Ukrayna Ulusal Tugayı ve neo-Nazi Azov taburunun da aralarında bulunduğu gönüllü taburlar, ABD’den yardım alabilecek.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı sözcüsü Vladislav Seleznev, ABD’nin 2016 yılı içerisinde Ukrayna ordusunun geliştirilmesi için 300 milyon dolar vereceğini söyledi.

ABD, Ukrayna krizinden sonra askeri yardım göndermeye başlamıştı

ABD, Ukrayna krizinin başından bu yana Kiev’e askeri yardım gönderiyor.
Ukrayna’ya ilk askeri yardımı geçen yıl gönderen ABD, Mart 2015’te 230 askeri UKR-5_01araç, telsiz, radar, insansız hava aracı, gece dürbünleri ve diğer askeri malzemelerin bulunduğu toplam 75 milyon dolarlık askeri-teknik yardım Kiev’e ulaştırmıştı.

Washington yönetimi, Nisan 2015’te ise Ukrayna Ulusal Tugayı’na eğitim vermek üzere 300 asker sevk etmişti.