ABD Türkiye'deki personelinin ailelerini tahliye etmeye başlıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'un ABD'li diplomat ve askeri personelin ailelerinin Türkiye'nin güney bölgelerinden ayrılmasını emrettiği bildirildi.

ABD Türkiye'deki personelinin ailelerini tahliye etmeye başlıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’un ABD’li diplomat ve askeri personelin ailelerinin Türkiye’nin güney bölgelerinden ayrılmasını emrettiği bildirildi. Adana’daki ABD Konsolosluğu, İncirlik Üssü ile birlikte İzmir ve Muğla’daki ailelerin de güvenlik gerekçesiyle “zorunlu tahliye” emri kapsamında olduğu söyleniyor.

AFP haber ajansının haberine göre, ABD Ordusu’nun Avrupa Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada kararın “Bölgedeki devam eden güvenlik endişeleri nedeniyle bu bölgelerdeki aile üyelerinin önceden ve güvenli olarak geri dönmelerine imkan sağladığı” ifade edildi.

Kararın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nükleer güvenlik zirvesi için ABD’ye yaptığı seyahatin başlamasından sonra alınması dikkat çekiyor. ABD’nin yurttaşlarına artan saldırı tehdidine karşı bir “seyahat uyarısı” yayınlaması da bekleniyor.

Kararın yaklaşık 680 kişinin tahliyesini kapsadığı ifade edilirken ABD’nin Türkiye’nin IŞİD’e karşı daha aktif rol alacağı sözünü vermesinden sonra diplomatik ve askeri personel sayısında indirime gittiği de bildiriliyor.

Askeri yetkililer, özellikle İncirlik Üssü’ne “yalnız kurt saldırıları” tehdidine dönük istihbarat bilgilerinin olduğunu söylüyor.