ABD tarihinin en büyük dış yardım anlaşmasını imzaladı

ABD tarihinin en büyük dış askeri yardımını 10 yılda 38 milyar dolarlık bir rakamla, İsrail'e yapacak.

ABD tarihinin en büyük dış yardım anlaşmasını imzaladı

ABD tarihinin en büyük dış yardımını 10 yılda 38 milyar dolarlık bir rakamla, İsrail’e yapacak.

Odatv‘den Rafael Sadi‘nin haberine göre, ABD İsrail’e askeri yardımı bu kadarla da kalmayacak. Bir savaş durumu olması halinde gerek ABD kongresinden, gerekse hükümetinden gereken ihtiyaçları isteme ve alma serbestisi olacak.

Daha önce hükümete gitmeden, doğrudan kongreden yardımın arttırılmasını talep edebilen İsrail’in bu imkanı sınırlandırılmış ve savaş hali hariç durumlarda İsrail yönetimlerinin kongreye yardım talebinde bulunmaları engellenmişti.

Buna karşılık Kongre kendi isteği ile yardım etmeye ve yardımı artırmaya karar verebilir.

Anlaşmanın imzalanmasından sonra ABD Başkanı Obama, “8 yıllık liderliğim süresince İsrail’in savunmasına yönelik olan taahhütlerimizi, gerek sözlü, gerekse fiili olarak yerine getirmiş bulunuyoruz. Bundan sonra da İsrail’in savunmasına yönelik taahhütlerimizde yerinde duracağız.” dedi.

Başkan Obama böylece, Netanyahu’nun da sık sık değindiği “eksik kalan” ve “tehlikeli sayılan” konulara da cevap vermiş oldu.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise yaptığı açıklamada “Bu, tarihte yapılmış olan en büyük yardım anlaşmasıdır. Bu sayede ordumuzu yeniden yapılandırabileceğimiz gibi, en yeni teknolojilerle teçhiz edeceğiz. Bu durum, Ortadoğu’da eksik olan istikrarı temin etmeye yardımcı olacaktır. İsrail’in Ortadoğu’da sağlam durması, aynı zamanda ABD’nin de menfaati ve güvenliğidir.

Kulanu Partisi milletvekili ve Bakan Yardımcısı olan eski Washington Büyükelçisi Michael Oren, bir radyo programında yaptığı açıklamada, sunucunun “daha fazla alamaz mıydınız” şeklindeki esprili sorusuna  “Evet aslında biz 45 milyar istedik, onlar 31 verdiler. Sonunda 38’e bağladık.” cevabını verdi. Sunucu ise “Yazık olmuş, ucuza gitti” karşılığını verdi.

İsrail bu yardımı 10 yıl içinde, her yıl 3.8 milyar dolar olarak alacak. Şimdiye kadar yılda 2.1 milyar dolar alıyordu.