ABD, Rıza Sarraf için AKP'den ne istedi?

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Rıza Sarraf’ın tutuklandığı davaya ilişkin ABD’den resmi bir bilgi talebi gelmediğini söyledi. Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Kurtulmuş, Türkiye-Rusya ilişkileri için “İki ülke birbirini gözden çıkaramaz” ifadesini kullandı. Bakanlar Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı. Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, açıklamalarda bulundu.... View Article

ABD, Rıza Sarraf için AKP'den ne istedi?

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Rıza Sarraf’ın tutuklandığı davaya ilişkin ABD’den resmi bir bilgi talebi gelmediğini söyledi. Bakanlar Kurulu sonrası konuşan Kurtulmuş, Türkiye-Rusya ilişkileri için “İki ülke birbirini gözden çıkaramaz” ifadesini kullandı.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplandı.

Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş’a İran asıllı işadamı Rıza Sarraf’ın ABD’de tutuklanması soruldu.
Konuyla ilgili ABD’de hukuki sürecin devam ettiğini söyleyen Kurtulmuş, “Söz konusu dava ABD’de, yurtdışında başlamış olan hukuki bir süreçtir. Bu hukuki süreçle ilgili şu ana kadar herhangi bir şekilde söz konusu ülkeden söz konusu davayla ilgili resmi bir bilgi talebi ya da resmi bir talep Türkiye’ye aktarılmış değildir, gelmiş değildir” diye konuştu.

“İki ülke birbirini gözden çıkaramaz”

Konuyla ilgili soru üzerine Rus askeri heyetinin Türkiye’ye yapacağı ziyarete de değinen Hükümet Sözcüsü, şunları söyledi:

“Rus uçağının düşürülmesi sonrası, ilişkiler gerginleşti. Çeşitli vesilelerle ilişkiler sürdürülmeye çalışıldı. Ne Rusya Türkiye’yi gözden çıkarır ne Türkiye Rusya’yı gözden çıkarır. Uzun yıllar birbirleriyle yakın komşuluk ilişkisi olan, rekabet ilişkisi olan ama birçok alanda işbirliği halinde olan iki ülke, ekonomik alanda işbirliği olan iki ülke öyle çok kolay herhangi bir krizi bahane ederek ilişkilerini ortadan kaldırmaz. Bunu biz baştan beri söyledik. Tansiyonun düşmesi için elimizden geleni yaptık.”

“Anayasa taslağını Nisan’da Meclis’e sunacağız”

Kurtulmuş konuşmasında anayasa çalışmalarına ilişkin açıklamalarda da bulundu.

“Yeni anayasa meselesi sadece AKP’nin değil, parlamentoda bulunan bütün partilerin siyasi sorumluluğudur” diyen Kurtulmuş, şöyle devam etti:

“Bu görevin hep birlikte yerine getirilmesi esastır. Biz AKP olarak ortak noktaya gelinebilmesi için üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu mesele, ilanihaye beklenecek bir mesele değildir. Biz aylar öncesinden söylüyorduk, şimdi uygulamaya koyacağız. Kendimize göre parti içerisinde tartıştığımız, olgunlaştırdığımız, önümüzdeki dönemde de muhtemelen nisan sonuna kadar olgunlaştıracağımız anayasa taslağımızı Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunar ve bu taslağın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçmesi için yani 367’yi bulması için gerekli çalışmayı yaparız. Bulamazsak, 330’u bulup millete gitmesi için gerekli çalışmayı yaparız.”

AKP’den “Siyasi Etik” Yasası

Bakanlar Kurulu toplantısında “Siyasi Etik Yasası” ile ilgili çalışmaların da ele alındığını kaydeden Kurtulmuş konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“TBMM’de grubu bulunan bütün siyasi partiler kendi içlerinde bir siyasi etik kurulu kuracaklar. Bunun dışında TBMM Başkanının başkanlığında 10 kişiden oluşan bir etik komisyonu oluşacak. Bu kurullarda, etik davranış kalıplarından mal bildirimine kadar bütün alanlarda TBMM üyelerinin nasıl hareket edecekleri, başta partilerin kendi etik kurullarında olmak üzere bu mekanizma içinde değerlendirilecek.”

“Suriye’de gelişen olaylar haklı olduğumuzu ortaya koymuştur”

Suriye’deki gelişmelere de değinen Başbakan Yardımcısı, PYD’nin Fırat’ın batısına geçmemesi konusunda Türkiye’nin tavrının net olduğunu söyledi ve şunları dile getirdi: “Gelişen olaylar da bizim bu tedirginliğimiz ve hassasiyetimizde ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koymuştur. Dolayısıyla biz Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye ile dostluk ilişkilerini uzun yıllardır sürdüren bir devlet olarak Türkiye’nin bu konudaki hassasiyetine saygı göstereceğini ümit ediyoruz.”

Kurtulmuş, operasyonlar dolayısıyla kapalı olan Şırnak Tahir Elçi Havaalanı’nın da açıldığını söyledi.