ABD ve NATO’dan Ortadoğu “ziyaretleri”

Obama'nın IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Irak'ın başkenti Bağdat'a gitti.

ABD ve NATO’dan Ortadoğu “ziyaretleri”

ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Irak’ın başkenti Bağdat’a gitti.

ABD Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, McGurk’un, Iraklı üst düzey hükümet ve güvenlik yetkililerinin yanı sıra, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin temsilcileriyle de bir araya geleceği görüşmelerde terör örgütü IŞİD ile mücadele ve terörle mücadelede Irak’a destek konularına yer verileceği belirtildi.

McGurk’un temasları kapsamında ayrıca uluslararası koalisyon temsilcileriyle de bölgede yaşanan son gelişmelerin ele alınacağı aktarıldı.

Yapılan açıklamada McGurk’un 6 Mart’ta Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) geçerek Abu Dabi’de ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın BAE liderleriyle, koalisyon güçlerinin IŞİD karşıtı faaliyetlerinin güçlendirilmesi konusunda yapacağı görüşmelere katılacağı bildirildi.

Stoltenberg: “Körfez bölgesinin güvenliği NATO’nun güvenliğine bağlı”

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün BAE’ni ziyaret ederek Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed El Nahyan, Savunma Bakanı Mohammed Ahmed El Falasi ve Emirliğin Ulusal Güvenlik Danışmanı, Şeyh Tahnoun bin Zayed El Nahyan ile görüştü.

Stoltenberg, Dışişleri Bakanı El Nahyan ile yaptığı görüşmede BAE’ye NATO’nun uluslararası planda yürüttüğü operasyonlara katılması çağrısı yaparken, Emirliğin Bosna, Libya ve Afganistan’da NATO öncülüğündeki harekâtlara desteğinin önemini vurguladı.

BAE’nin İstanbul İşbirliği Girişimi (ICI) çerçevesinde NATO’nun en faal ve önemli ortaklarından biri olduğunu belirten Genel Sekreter, ortak eylem konusundaki işbirliğinin uluslararası düzeyde güvenliğin ve istikrarın gelişmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

BAE’nin NATO ile güçlü ortaklığına vurgu yapan Stoltenberg, daha ileri düzeyde işbirliği için yeni yollar oluşturulması gerektiğini bildirdi. 2012 yılında Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki ilk NATO temsilciliği açan ülke olan BAE, NATO ile enerji ve denizcilik güvenliği, örgütün yaygınlığının arttırılması gibi birçok alanda işbirliği ve ortak tatbikat yürütüyor.

BAE’nin NATO tatbikatları ve uyumluluk programlarına katılımının artması gerektiğini vurgulayan Stoltenberg, ortak güvenlik kapasitesini arttırmak ve olağanüstü hal planlaması konularının da ele alınması gerektiğini belirtti.

Yaptığı görüşmelerde Körfez bölgesinin güvenliğinin NATO’nun güvenliğine bağlı olduğunun altını çizen Genel Sekreter gerek NATO’nun, gerekse BAE’nin uluslararası düzeni altüst edebilecek tehlikeli ve istikrarsız güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

BAE’deki Fransız Deniz Üssü’nün Ortak Operasyon Merkezi’ni de ziyaret eden Stoltenberg, Bu güvenlik tehditlerinin daha yakın işbirliğini gerektirdiğini ve NATO ile BAE’nin başta Körfez bölgesi olmak üzere birçok bölgede barış ve istikrar konularında aynı hedeflere sahip olduğunu vurguladı.

İstanbul İşbirliği Girişimi (ICI) nedir?

İstanbul İşbirliği Girişimi (ICI), NATO’nun ittifakı büyütmek ve Ortadoğu’daki diğer ülkelerle diyaloğunu artırmak üzere oluşturulan Akdeniz Diyalogu’ndan sonra NATO’nun Akdeniz’deki ikinci ayağı olarak 2004 İstanbul Zirvesi’nde başlatılmıştı. Girişimin amacı, Ortadoğu’nun daha büyük bir alanında ve özellikle Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) üyeleriyle tek tek işbirliğine dayalı ilişkiler geliştirmek olarak açıklanmış, Akdeniz Diyalogu ile kabaca aynı mantıktan hareket ettiği belirtilmişti.