ABD KDHC liderini kara listeye aldı

ABD başta KDHC lideri olmak üzere pek çok üst düzey KDHC yetkilisini “kara listeye” aldığını belirtti.

ABD KDHC liderini kara listeye aldı

Kore yarımadasında barış görüşmeleri tüm gel gitleriyle devam ederken, ABD bugün başta Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) lideri Kim Jong Un olmak üzere, birçok üst düzey KDHC  yöneticisini ve Kore İşçi Partisi yöneticisini “kara listeye” aldığını ilan etti.

Kore yönetiminin ABD’deki varlığına el konulacak

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın düzenli olarak yayınladığı “Kuzey Kore’de Yaygın İnsan Hakları İhlalleri Raporuna” göre Kore yönetimi Kim Jong Un’un liderliğinde yaygın insan hakları ihlalleri, işkence, zorla çalıştırma, idam, haksız yargılama ve keyfi yönetime başvurduğunu bildirdi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Kuzey Kore, Kim Jong-un’un liderliğinde, temel özgürlüklerin kısıtlanmasının yanı sıra hukuk dışı idamları, keyfi tutuklama ve gözaltıları, cebri kaybolmaları, işkence ve zorla çalıştırmayı da içeren ciddi insan hakları ihlalleriyle dünyanın en baskıcı ülkelerinden biri olmaya devam ediyor.”

Yaptırımların içinde adı geçen şahısların ABD’de bulunan tüm malvarlıklarına el konulduğu ve ABD vatandaşlarıyla ticari ilişki geliştirmesinin engellediği belirtildi.  ABD, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a ilaveten ülkenin Kamu Güvenliği Bakanı Choe Pu-Il, Kamu Bakanlığı Müşaviri Ri Song Chol ve Devlet Güvenliği Bakanlığı Direktörü Kang Song Nam’a da yaptırım uygulayacak. Yaptırımlar ayrıca 7 Kore İşçi Partisi yöneticisini de kapsıyor.

ABD Hazine Bakanlığı da geçtiğimiz haftalarda benzer bir yaptırım açıklamıştı. Hazine Bakanlığı Kore’ye ait 14 kuruluş hakkında benzer bir yaptırım uygulaması başlatmıştı.

ABD KDHC’yi yalıtmaya çalışıyor

ABD’nin bu adımı KDHC’nin barış görüşmeleriyle ilgili yeni bir çağrı yapması üzerine gelmesi dikkat çekti. Özellikle Pasifik bölgesinde Çin ve Japonya’nın yaygın bir karşı karşıya geliş yaşadığı bir dönemde Kore’de ABD’nin inisiyatif üstünlüğünü kaybetmek istemediği belirtiliyor.

KDHC ile Güney Kore ve ABD arasında 1950 yılında başlayan savaş 1953 yılında ateşkesle durmuştu. Savaş bugün devam ederken, Kore’deki ABD işgali sürüyor. KDHC geçmişte de “şer ülke” ilan edilirken, ABD’nin bölgede KDHC’ye dönük yalıtma politikası sürüyor.