ABD ile Kürt yönetimi arasinda 'askeri ittifak'

ABD ile IKBY Başkanı Mesud Barzani arasında 'askeri' bir protokol imzalandı.

ABD ile Kürt yönetimi arasinda 'askeri ittifak'

Kuzey Irak’taki Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ABD arasındaki ilişkiler IŞİD’e karşı işbirliği çerçevesinde daha da ivme kazanıyor.

Bu kapsamda Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Kürdistan Bölgesi arasında bugün ilk defa askeri bir protokol imzalandı.

Barzani’yle yakınlığıyla bilinen Rudaw’da yer alan habere göre, Başkent Erbil’e gelen ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Elissa Slotkin ve beraberindeki heyet bugün başkente bağlı Pirmam (Selahaddin) ilçesindeki Başkanlık Ofisi’nde Başkan Barzani tarafından kabul edildi.

Toplantıya Savunma Bakanı Kerim Sincari ve bazı peşmerge komutanları da katıldı.

Toplantıda ilk kez iki taraf arasında askeri işbirliği protokolü imzaladı.

Anlaşmaya Başkan Mesud Barzani’nin huzurunda, Elissa Slotkin ile Bakan Kerim Sincari imza attı.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, Erbil ile Washington arasında varılan protokolün siyasi ayağı da bulunuyor.

IŞİD’e karşı savaş bitene dek uygulanması beklenen protokole göre, Amerika, Peşmerge Güçleri’ne askeri ve maddi destek verecek.

ABD’den Barzani’ye ‘destek’ telefonu

Başkan Mesud Barzani, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı Ashton Carter ile dün akşam telefon görüşmesi yaptı.

IŞİD’le savaş, Peşmerge Güçleri, koalisyon güçleriyle Irak Ordusu’nun işbirliğinin konuşulduğu görüşmede Ashton Carter, ülkesinin Peşmerge Güçleri’ne desteğinin devam edeceğini söyledi.

Irak’a dün sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Ashton Carter, Washington’ın Musul Operasyonu için 560 ilave asker göndereceğini belirtmişti.

Peşmerge Musul için destek olacak

Peşmerge Güçleri’nin Musul’u Kurtarma Operasyonu’nda destek gücü olarak katılması bekleniyor.

Bağdat’ta temaslarda bulunan Ashton Carter, Irak Hükümeti ve askeri yetkililerle Musul operasyonu görüşmeye başladıklarını dile getirerek, “Musul’un kuşatılıp geri alınmasını görüşüyoruz. Elbette bu bir süreç alacak. Sonrasında ise yeniden yapılanma ve inşa süreci olacak” demişti

Ashton Carter ayrıca IŞİD’den geri alınan stratejik öneme sahip Geyara Hava Üssü’nün koalisyona bağlı birlikler ve ABD tarafından kullanılacağını da belirtmişti.

Irak Orudusu, Musul’un yaklaşık 60 km güneyinde bulunan üssü, ABD’nin hava desteğiyle Cumartesi günü IŞİD’den geri almıştı.