ANALİZ | ABD gezisinin perde arkası: Washington’la operasyon pazarlığı

Tayyip Erdoğan’ın Washington’da ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı toplantılar sırasında Suriye meselesinde iki taraf arasında Menbic ve Mare bölgeleri için yapılan pazarlığın en önemli konu olduğu ortaya çıktı.

ANALİZ | ABD gezisinin perde arkası: Washington’la operasyon pazarlığı

Tayyip Erdoğan’ın ABD gezisinin ardından, Washington’da yapılan görüşmelerin bilgileri de ortaya çıkıyor.

Tayyip Erdoğan’ın Washington’da ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yaptığı toplantılar sırasında Suriye meselesinde iki taraf arasında Menbic ve Mare bölgeleri için yapılan pazarlığın en önemli konu olduğu ortaya çıktı.

Washington Erdoğan’dan terör örgütü IŞİD’e karşı Menbic’de düzenlenecek saldırıda Türkiye’nin yardım etmesi gerektiğini bildirirken, Ankara’nın iki şart öne sürdüğü belirtiliyor. Bunlardan birincisi operasyona katılacak Arap aşiretlerinin YPG’nin kontrolündeki SDG’den ayrılarak Türk güvenlik birimlerinin yürüteceği sicil taramasına girmesi, ikincisi ise ABD’nin Mare’de Türkiye’nin desteklediği muhalif gruplara hava desteğini arttırması.

YPG krizi sürüyor mu?

Haberde Türk kaynakların, görüşmelerde Erdoğan’ın YPG konusundaki endişelerini hem Biden hem de Obama’ya ifade ettiğini aktardığı belirtilirken, Türk yetkililerin de “Bizim için YPG meselesi yok PKK var. YPG ve PKK aynı” diyerek Ankara’nın bu konudaki çizgisinin değişmediğini ifade ettikleri vurgulanıyor.

Diğer bir Türk yetkilinin de, YPG’yle şimdiye kadar IŞİD’e karşı yoğun bir işbirliği içinde olan ABD tarafının söylemlerinde bir yumuşama olduğunu savunarak görüşmelerde aşama kaydedildiğini ve Washington’daki temasların ardından şimdi toplantıların teknik seviyede Ankara’da devam edeceğini söylediği belirtiliyor.

“Arap gruplar SDG’den ayrılsın”

Bir Türk yetkilinin, Türkiye’nin Menbic operasyonu için yardıma hazır olduğu ancak öncelikle sayıları tam olarak bilinmeyen ve YPG’nin kontrolündeki SDG komutasında savaşan Arap aşiretlerin bu şemsiyenin altından çıkmaları gerektiğini ifade ettiği bildiriliyor.

Buna göre, Şammar Aşireti gibi bölgenin önde gelen Arap gruplarının SDG’den ayrıldıklarını beyan etmelerinin ardından da, hangi grupların Türkiye üzerinden yardım alacağının belirlenmesi için bu grupların geçmiş kontrollerinin Türkiye tarafından yapılması gerektiği söyleniyor.

Arap ve Türkmen cihatçılara destek şartı

Yetkiliye göre Ankara’nın diğer bir şartı da 98 km’lik IŞİD bölgesine güneydoğusundaki Menbic’ten saldırı sürerken, bölgenin güneybatısındaki Mare’den de örgüte karşı yoğun bir saldırıya girişilmesi. Bununla birlikte ABD’nin, bu bölgede Türkiye’nin birlikte çalıştığı ve sayılarının yaklaşık 3 bin kişi olduğu belirtilen Arap ve Türkmen muhaliflere güçlü bir hava desteği sağlaması isteniyor.

Türk kaynaklar, Washington’la yürütülen görüşmelerin olumlu geçtiğini ve bir plan üzerinde ilerlendiğini aktarırken, bu kapsamda pazartesi günü Amerikalı askeri ve istihbarat yetkililerinden oluşan geniş bir heyetin Türkiye’ye geleceğini söylediler. Heyetlerin görüşmelere hızla başlayacağını ifade eden kaynaklar, ABD’lilerin YPG’nin Menbic’e doğru ilerlemesini de önleyeceğini belirtiyorlar.

Menbic krizi nedir?

Türkiye-Suriye sınırında yer alan, IŞİD’in elindeki 98 km’lik hattaki Menbic kentindeki IŞİD’i son iki haftadır ABD liderliğindeki koalisyon güçleri havadan vururken, YPG’nin de kente karadan saldırmaya hazırlandığı belirtiliyor. YPG’nin Fırat Nehri’nin batısına geçmesinin “kırmızı çizgi” olduğunu açıklamış olan Ankara ise Menbic’te YPG’nin liderlik edeceği bir operasyona karşı çıkıyor.

Washington’daki pazarlıkta Washington’un, Ankara’nın şartlarına olumlu yaklaştığı belirtilirken ABD’nin, Pentagon ve CIA de dâhil olmak üzere, tüm birimleriyle planı desteklemesinin beklendiği ifade ediliyor.

Öte yandan, söz konusu bu planın yürürlüğe girmesi halinde Afrin Kürtleri’nin son bir ay içerisinde Azez koridorundaki kazanımlarının AKP iktidarı tarafından kabul edilebilir bir durum olup olmayacağına ilişkin henüz bir açıklama yapılmıyor.