ABD Erdoğan'a bir kez daha cevap verdi: YPG desteklediğimiz geniş bir grubun parçası

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, PYD hakkındaki bir soru üzerine, PYD’nin askeri kanadı YPG'yi ABD’nin desteklediği geniş bir grubun parçası olarak tanımladı.

ABD Erdoğan'a bir kez daha cevap verdi: YPG desteklediğimiz geniş bir grubun parçası

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Demokratik Birlik Partisi (PYD) hakkındaki bir soru üzerine, PYD’nin askeri kanadı Halk Savunma Partisi’ni (YPG) ABD’nin desteklediği geniş bir grubun parçası olarak tanımladı.

ABD Dışişleri Başkanlığı Sözcüsü Mark Toner günlük basın toplantısında, YPG’yi ABD’nin desteklediği geniş bir grubun parçası olarak tanımladı.

Toner, “IŞİD’e karşı çok etkililer, kapasiteli savaşçılar olduklarını kanıtladılar. YPG, Suriye’de IŞİD’e karşı mücadele bağlamında yoğunluklu olarak hava desteği verdiğimiz karada savaşan gruplar içerisindedir” ifadesini kullandı.

YPG’nin, PKK bağlantılı olup olmadığı konusunda ise Toner, Türkiye ile bu konuyu yoğun bir şekilde konuştuklarını, farklı görüşlere sahip olduklarını yineledi.

Toner, geçen haftalarda YPG’nin Halep civarında toprak kazanmaya çalıştığını da sıkça dile getirdiklerini kaydederek, “Bunun sadece durumu zora soktuğunu düşünüyoruz” dedi.

YPG’yi terör örgütü olarak tanımlamayı düşünmediklerini bildiren Toner, “Bir örgütü yabancı terör örgütü olarak tanımlamak uzun bir süreçtir. YPG için o noktada değiliz. Onları öyle kabul etmiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti.