ABD dava açtı, İran dalga geçti

Konu hakkında görüş bildiren İranlı yetkililer yaşanan olayın gerçek sorumlularının bulunması isteniyorsa kendilerine değil Suudi Arabistan'a odaklanılmasını tavsiye etmek ile yetindiler.

ABD dava açtı, İran dalga geçti

New York’ta yerel bir mahkeme 11 Eylül olaylarında İran’ı suçlu bularak 10.5 milyar dolar tazminat ödemelerine karar verdi. Karar İran’da şok etkisi yaratırken yetkililer davanın varlığından dahi habersiz olduklarını belirttiler.

Bloomberg’in haberine göre, Amerikan yerel mahkeme yargıcı George Daniels aldığı karar sonucunda Tahran yönetiminin Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon’da hayatlarını kaybeden kurbanların ailelerine 7.5 milyar dolar, hadiseler esnasında zarar gören binalar ve iş alanları için ise 3 milyar dolar ödenmesine karar verdi. Yargıç Daniels, saldırıyı düzenleyenlerin İran’dan aldıkları destek sayesinde yıkıcı bir saldırı düzenlemeyi başardıkları sonucuna vararak İran’ın olaydaki en büyük sorumlu olduğuna kanaat getirdi.

İran dalga geçti

Gizlilik içerisinde yürütülen soruşturma, yargıç tarafından kamuoyuna duyurdu. Soruşturma önce Suudi Arabistan’ın olaylardaki rolüne yönelik başlatılmış olsa da ilerleyen safhada ana şüpheli bir anda İran oldu.

İran parlamentosundan Hüseyin Şeyhülislam Amerikan mahkemesinin aldığı bu karardan dolayı şaşkın olduklarını, davanın varlığına dair daha önce bilgi sahibi olmadıklarını ve bu sonucun saçmalık boyutunda bir karar olduğunu düşündüklerini belirterek hem şaşkınlığını dile getirdi hem de alınan karara karşı alaycı bir tutum içerisinde olduklarını ifade etti.

Konu hakkında görüş bildiren İranlı yetkililer yaşanan olayın gerçek sorumlularının bulunması isteniyorsa kendilerine değil Suudi Arabistan’a odaklanılmasını tavsiye etmek ile yetindiler.