ABD darbenin arkasında Gülen'in olduğunu düşünmüyor

ABD Ulusal İstihbarat Başkanı darbe girişiminin arkasında kimin olduğuna dair değerlendirmelerde bulundu.

ABD darbenin arkasında Gülen'in olduğunu düşünmüyor

ABD’de CIA dahil 17 istihbarat kurumunu bünyesinde toplayan ‘Ulusal İstihbarat’ Başkanı James Clapper (National Intelligence Director) Fethullah Gülen’in darbe girişimini planladığı yolundaki iddiaların ‘doğruluk testinden geçip geçmediği’yolundaki bir soru üzerine ‘hayır benim için geçmedi’ dedi.

David Ignatius, Washington Post Gazetesi’ndeki yazısında, Ulusal İstihbarat Başkanı Clapper’ın gazeteyle yaptığı söyleşiden bölümler yayınladı.

Buna göre, Clapper, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türkiye’nin Gülen’in darbeyle ilgisini gösteren kanıtlar vermesinde ısrar etmekte haklı olduğunu söyledi.

Ulusal İstihbarat Başkanı ‘bu kanıtları daha görmedik. Kuşkusuz istihbaratta da görmedik’ dedi.

Darbe girişimi Suriye durumunu daha da karmaşık hale getirdi

Darbe girişiminin Suriye durumunu daha da karmaşık hale getirdiğini kaydeden İstihbarat Başkanı, ‘çünkü göz altına alınan birçok kişi örneğin İncirlik Hava Üssü Komutanı IŞİD’e karşı mücadelede Amerikayla kilit muhataptı’ diye konuştu.

Clapper şunları söyledi, ‘Bu durum genel olarak terörle mücadele çabalarına sekte vuracak, çünkü Türkler bunun etkileriyle çok meşgul olacaklar. Bu belirsizlik dönemi içinde Türklerin Nato’da kalmaları hayati önem taşıyor.’