AB sığınmacılar konusunda anlaşamıyor, Türkiye tehdit ediyor

İtalya'nın çekinceleri yüzünden anlaşma sağlanamayınca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan "Türkiye'yle işbirliği yapmazsanız, o insanlar size gelecek" tehdidi geldi.

AB sığınmacılar konusunda anlaşamıyor, Türkiye tehdit ediyor

Brüksel’de düzenlenen Avro bölgesi maliye bakanları toplantısında gündeme gelen, Türkiye’ye Suriye’li sığınmacılara yardım amacıyla verilmesi taahhüt edilen 3 milyar Avroluk mali destek konusunda anlaşmaya varılamadı. İtalya’nın çekinceleri yüzünden anlaşma sağlanamayınca Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan “Türkiye’yle işbirliği yapmazsanız, o insanlar size gelecek” tehdidi geldi.

İtalya, Türkiye’ye yardıma taş koydu

İtalya, Avro bölgesi ülkelerin Türkiye’ye aktaracakları mali yardımın AB’nin bütçe istikrar kurallarından bağımsız olarak değerlendirilmesini talep ediyor. Avrupa Komisyonu ise, bu konuda teminat vermeyi reddediyor.

Sonrasında açıklamadan bulunan İtalya’nın AB temsilcisi, ülkesinin Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini  hatırlatarak, gereken mali yardımın yapılması için çözüm bulunacağını söyledi.

Çavuşoğlu tehdit etti

İtalya’nın Suriyeli sığınmacılara yapılacak AB yardımına karşı çıkmasını eleştiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Burada yaşayan insanlara yardım elinizi uzatmazsanız, Türkiye ile iş birliği yapmazsanız, o insanlar size gelecek zamanla” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, büyükelçilerle Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Suriyeli sığınmacıların kaldığı konteyner kenti ziyaret etti. Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada İtalya’nın Suriyeli sığınmacılara yapılacak AB yardımına karşı çıkmasını eleştirdi ve “Burada yaşayan insanlara yardım elinizi uzatmazsanız, Türkiye ile iş birliği yapmazsanız o insanlar size gelecek zamanla” dedi. Avrupa Birliği’nin mültecileri sınırlarında tutması için Türkiye’ye ödediği ve İtalya’nın karşı çıktığı “rüşvet” bedeli 3 milyar Avro’ydu.