AB, mülteciler için verdiği rüşvetin karşılığını istiyor

AB, Türkiye ile imzalanan mülteciler anlaşmasının daha etkin ve hızlı bir şekilde yerine getirilmesini bekliyor.

AB, mülteciler için verdiği rüşvetin karşılığını istiyor

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans Ankara ile Brüksel arasında imzalanan ‘sığınmacı anlaşması’ hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Tek kıstasımız sığınmacı akınının azalması” diyen Timmermans, Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçen göçmen sayısının önceki dönemlere göre düştüğünü, ancak bu düşüşün yetersiz olduğunu belirterek “Hala yapacak çok şey var” dedi.

Türkiye, mültecilere karşı Merkel desteği ve 3 milyar avro almıştı

Türkiyeli ve Avrupalı yetkililer arasındaki işbirliğinin olumlu olduğunu da kaydeden Timmermans, “İşbirliğimizi geliştirmenin yollarını tartışmaya devam edeceğiz. İlk sonuçların cesaret verici olduğunu gördük, ama “Türkiye’nin göçü engellemek için attığı adımlar, AB’nin tatmin olması için yeterli değil” diye konuştu.

Belçika’nın başkenti Bürksel’de 29 Kasım’da gerçekleştirilen AB-Türkiye Zirvesi’nde, Ankara Geri Kabul Anlaşması çerçevesinde Avrupa’ya yönelik sığınmacı akınını durdurmayı kabul etmiş; karşılığında da Suriyeli sığınmacılar için kullanılmak üzere 3 milyar avroluk yardım sözü almıştı.

Türkiye 89 ülkeye vize uygulaması başlatacak

Öte yandan, bu anlaşma ile bir yıl içerisinde AB’ye vizesiz olarak girilebileceği beklentisi hakim olurken, madalyonun öbür yüzünde ise anlaşma kapsamında üçüncü ülkelere vize uygulamasının başlatılması zorunluluğu yer alıyor. Bu zorunluluk, Suriye, Afganistan gibi sadece yasadışı göçmen potansiyeli bulunan ülkeleri değil, Türkiye’ye önemli düzeyde turist gönderen ülkelerin de yer aldığı 89 ülkeyi kapsıyor.

Vize muafiyetinin sağlanması için Türkiye’nin üçüncü ülkelere yönelik vize politikasının AB ile tam uyumlu hale getirilmesi öngörülüyor. Yani AB’nin vize uyguladığı tüm ülkelere Türkiye’nin de vize uygulaması gerekiyor. Geri Kabul Anlaşması sonrasında ortaya konan göç eylem planının en önemli adımı olarak kabul ediliyor. Böylece AB, yasadışı göçmen potansiyeli yüksek ülkelerle muhatap olmayacağı gibi, Türkiye üzerinden AB’ye vizesiz ve yasadışı yollarda giren göçmenleri geri iade edebilecek. Türkiye üzerinden AB ülkelerine geçen yasadışı göçmenlerin geri kabulüne, anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarihten üç yıl sonra, yani 1 Ekim 2017’de başlanması öngörülürken, vize muafiyetinin öne çekilmesine bağlı olarak bu uygulama da öne çekilerek Haziran 2016’da başlatılacak.