AB heyeti Barzani'yi üzdü: Bağımsız Kürdistan'ı desteklemiyoruz

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ni ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) heyetinin Mesud Barzani'nin önerdiği "bağımsızlık referandumu"nu desteklemeyeceğini açıkladı.

AB heyeti Barzani'yi üzdü: Bağımsız Kürdistan'ı desteklemiyoruz

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) heyetinin Mesud Barzani’nin önerdiği “bağımsızlık referandumu”nu desteklemeyeceğini açıkladı. Barzani’ye yakın basın organlarında heyecanla karşılanan ziyaret sonrasında yapılan açıklamayla heyecanın yerini hayalkırıklığı aldı.

AB heyetinin, bölgedeki siyasi ve ekonomik kriz hakkında bilgi almak için bölgedeki siyasi partilerle bir araya geldi. AB heyeti, ilk görüşmeyi Kürdistan İslami Topluluk Partisi (Komel) lideri Ali Bapir ile gerçekleştirdi.

Toplantının ardından kameraların karşısına geçen Ali Bapir, görüşmede bölgede devam eden siyasi krizi ve ekonomik sıkıntıları konuştuklarını belirtti. Toplantıda bağımsızlık referandumunun da ele alındığını söyleyen Ali Bapir, “AB heyeti, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana. Şu aşamada referandumu desteklemeyeceklerini. Ancak ileriki süreçte düşüncelerinin değişebileceğini vurguladılar” dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, 26 Ocak’ta başkent Erbil’de parlamentoda bulunan parti temsilcileriyle biraraya gelmişti. Barzani, toplantıda bağımsızlık referandumunun ABD’deki başkanlık seçiminden önce yapılması gerektiğini söylemişti.

ABD, İngiltere, Fransa, İtalya’nın Erbil Başkonsoloslarının da eşlik ettiği AB heyeti, İslami Birlik Partisi (Yekgırtu), Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile de görüşmesi bekleniyor.