676 sayılı KHK | Özel harekatçı alımında KPSS şartı kaldırıldı!

676 sayılı KHK ile birlikte özel harekatçı alımları kolaylaştırıldı.

676 sayılı KHK | Özel harekatçı alımında KPSS şartı kaldırıldı!

Dün yayınlanan ve 10 bin 131 kamu personelinin ihraç edildiği, muhalif ve solcu basın yayın organlarının kapatıldığı, rektörlük seçimlerinin kaldırılıp Cumhurbaşkanı’nın atama yetkisinin tanımlandığı iki Kanun Hükmünde Kararname’nin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

676 sayılı KHK’da yer alan bir maddeye göre devlete özel harekatçı alımlarında KPSS şartının kaldırıldığı görülüyor. Yapılacak alımları ilgili bakanlığın inisiyatifine bırakan KHK ile birlikte maddede yazan basit şartları yerine getiren herkes özel harekatçı olabilecek.

Bu durumun ülkemizdeki özel harekatçı sayısında büyük bir artışa yol açacağı ve bunların da iktidarın sözünden çıkmayacak bir birime dönüşeceği yönünde yorumlar yapılıyor.

KHK’daki ilgili madde şu şekilde:

MADDE 28- 3201 sayılı Kanunun ek 24 üncü maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere, yirmisekiz yaşından gün almamış olmak kaydıyla, en az lise veya dengi okul mezunları, Kamu Personel Seçme Sınavı şartı aranmaksızın, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları ile polis meslek eğitim merkezlerine alınabilir. Bu fıkra kapsamında alınacak olanların eğitim süresi ve eğitim şekline ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Bakanlık tarafından belirlenir.”

Korucular artık “geçici” değil

Yine aynı KHK’nın başka maddeleri ile kanunlardaki köy koruculuğu ifadelerinde düzenleme yapılarak, “geçici köy” ibaresi kaldırıldı, yerine “güvenlik” ibaresi konuldu. Böylece “geçici köy korucu”su tanımı yerine “güvenlik korucu”su geçmiş oldu.