48. SİYAD Türkiye Sinemasının En İyileri ödülleri sahiplerini buldu

48. SİYAD Türk Sineması Ödülleri, Şişli Kent Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Oyuncu Tuğrul Tülek'in sunduğu geceye, Emin Alper'in yönettiği 'Abluka' en iyi film, yönetmen, senaryo ve kurgu ödüllerini alarak damgasını vurdu.

48. SİYAD Türkiye Sinemasının En İyileri ödülleri sahiplerini buldu

48. SİYAD Türk Sineması Ödülleri, Şişli Kent Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Oyuncu Tuğrul Tülek’in sunduğu geceye, Emin Alper’in yönettiği ‘Abluka’ en iyi film, yönetmen, senaryo ve kurgu ödüllerini alarak damgasını vurdu.

Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ödül töreninde konuşan Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Başkanı Tül Akbal Süalp, sinemanın kolektif bir sanat dalı olduğunu belirterek, “İnsanın aklındakileri ile söyleyebilecekleri şeyler arasındaki mesafe uzaklaştıkça durum zorlaşıyor. Onun için çok fazla konuşamayacağım. Birlikte gülebilmenin ve eğlenmenin, insanlara güç verdiğini muazzam dayanışma ve direnme sağladığını biliyorum. Sinemanın da böyle bir gücü var” ifadelerini kullandı.

Sunuculuğunu oyuncu Tuğrul Tülek’in yaptığı törende konuşan Cem Yılmaz da, en iyi yabancı film ödülünü açıklamak için sahneye çıktığını belirterek, “Yabancı film kazananı açıklamam için beni seçtiğiniz için teşekkür ederim. Bu, Türk sinemasına ne kadar yabancı olduğumu vurgulamak için yapılmış bir kelime oyunu. Bundan bile çok mutluyum” dedi.

SİYAD’ın ödül gecelerine ilk olarak Zeki Demirkubuz’la beraber katıldığını hatırlatan Yılmaz, “1996 yılından beri Sinema Yazarları Derneği’nin ödül törenlerini çok sıkı takip ediyorum. O zamandan beri SİYAD törenlerinde hiç ödül almadım. Bu bana birazcık (Leonardo) Di Caprio’yu hatırlatıyor. Elbette o gün de gelecektir” dedi.

En iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi senaryo ödülüne layık görülen Emin Alper ise, senaryo yazmanın sinema sürecinde en sevdiği iş olduğunu aktararak, “Tüm film ekibi, zorlu film sürecine rağmen çok iyi bir iş çıkardılar. Hepsine teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

48. SİYAD Türk Sineması Ödülleri’ni kazananlar şöyle:

En İyi Film: Abluka

En İyi Yönetmen: Emin Alper (Abluka)

En İyi Erkek Oyuncu: Nadir Sarıbacak (Sarmaşık)

En İyi Kadın Oyuncu: Esme Madra (Nefesim Kesilene Kadar)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Özgür Emre Yıldırım (Sarmaşık)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Şebnem Hassanisoughi (Bulantı)

En İyi Senaryo: Emin Alper (Abluka)

En İyi Kurgu: Osman Bayraktaroğlu (Abluka)

En İyi Görüntü Yönetimi: Andreas Sinanos (Rüzgarın Hatıraları)

En İyi Sanat Yönetimi: Hüseyin Binay & Aslıhan Tiryaki (Çekmeceler)

En İyi Müzik: Acarkan Özkan, Uran Apak & Erhan Seyran (Çekmeköy Underground)

Ahmet Uluçay En İyi İlk Film: Nefesim Kesilene Kadar

En İyi Belgesel: Hasret

En İyi Kısa Film: Salı

En İyi Yabancı Film: Mad Max: Fury Road

Onur ödülleri: Menderes Samancılar, Gülsen Tuncer, Ahmet Soner ve Hilmi Etikan