"4037 IŞİD militanı Türkiye’den Suriye’ye geçti”

2013-2014 arasında 4037 IŞİD militanının Türkiye'den Suriye'ye geçtiğini gösteren belgelere ulaşıldı.

Associated Press haber ajansı, Türkiye’den Suriye’ye geçen 4037 militanının IŞİD tarafından doldurulmuş giriş belgelerine ulaştı. Bu militanların sayısı IŞİD’in toplam yabancı savaşçı sayısının yüzde 25 ile yüzde 40’ı arasında ve bu sayı bu süre içinde Türkiye’den Suriye’ye geçen yabancı savaşçıların tamamını temsil etmiyor. Merkezi İstihbarat Dairesi’ne (CIA) göre IŞİD 2014 sonu itibarıyla 20 ile 31 bin 500 arasında militana sahip. Bunların yaklaşık yarısı da yabancı. Belgeler, Suriye muhalefetinin haber sitesi Zaman el Wasl’a sızdırıldı, Zaman el Wasl da belgeleri AP’ye verdi.

Associated Press haberinde, “28 Haziran’da 44 kişinin yaşamını yitirdiği İstanbul Atatürk Havalimanı saldırısı, Türkiye’nin kendi topraklarında IŞİD’in serbestçe hareket etmesinin bedelini ödediği yolundaki kaygıları arttırdı” diye yazıyor.

Bazı uzmanlara göre IŞİD, Türkiye’nin IŞİD karşıtı koalisyona desteği nedeniyle intikam alıyor. Türkiye sınır kontrollarını sıkılaştırmış durumda, ayrıca IŞİD’in Suriye’de elinde tuttuğu tek sınır bölgesini almak isteyen gruplara da destek veriyor.

IŞİD, Atatürk Havalimanı saldırısını üstlenmedi ancak şüpheler örgüt üzerinde. IŞİD, Türkiye’deki hücrelerini güçlendirmiş durumda.

AP’nin ele geçirdiği belgeler, Türkiye’den giriş yapan militanlar için IŞİD “sınır yetkilisi” tarafından doldurulmuş. 4037 giriş belgesinden yaklaşık 3900’ünün giriş yerleri belli. Geçiş için 19 farklı alan kullanılmış. Ama 2930’u 3 Suriye bölgesini kullanmış. Tel Abyad, Cerablus veya Azez. Bu üç bölgenin karşılığında Türk tarafında Akçakale, Karkamış ve Öncüpınar var.