Akkuyu Nükleer Santrali'nin yüzde 49'u Cengiz İnşaat'a mı satılıyor?

Akkuyu Nükleer Santrali’nde Ruslar’ın hisselerinin bir kısmını devretmek için harekete geçtiği öğrenildi. Kulislere göre Cengiz İnşaat görüşülen şirketlerden biri.

Akkuyu Nükleer Santrali'nin yüzde 49'u Cengiz İnşaat'a mı satılıyor?

Akkuyu Nükleer Santrali’nde Ruslar’ın hisselerinin bir kısmını devretmek için harekete geçtiği öğrenildi.  Kulislere göre Cengiz İnşaat görüşülen şirketlerden biri.

2010 yılında imzalanan hükümetler arası anlaşmaya göre Rusya, Akkuyu Nükleer A.Ş.’ye en fazla yüzde 49 oranında ortak alabilir. Rusya, bu amaçla Ankara’da bir dizi görüşme yapıyor. Kulislere göre Cengiz İnşaat görüşülen şirketlerden biri.

Liman ihalesini aldı

Cengiz İnşaat, proje kapsamında açılan liman ve idari bina inşaat ihalelerini üstlenmişti. Hükümetler arası anlaşma gereğince Mersin-Akkuyu’da 4 bin 800 megavat gücünde 4 üniteden oluşan nükleer santral inşa edilecek. Türkiye, nükleer santral ile üretilecek elektriğin bir bölümünü, kilovatsaat başına 12.35 dolar-sentten satın alacak.

Uzmanlar, nükleer santralda 12,35 sentlik elektrik alım garantisi potansiyel yatırımcı için çok cazip bir fiyat olduğu görüşünde. Akkuyu’da, gerekli lisans ve izinlerin alınmasının ardından ilk ünitenin, yedi yıl içinde devreye alınması hedefleniyor.

En son Artvin Cerattepe’deki maden işletmesiyle tepkilerin hedefi haline gelen Cengiz İnşaat hakkındaki Meclis araştırma önergesi AKP’li milletvekillerin oyları ile reddedilmiş, CHP ve HDP’nin lehte kullandığı oylamada MHP çekimser kalmıştı.

Enerji uzmanları, Akkuyu’nun yüzde 100 hissesinin Ruslara ait olduğunu bu yüzden hisse devrinin normal karşılanması gerektiğini belirterek, Türkiye açısından bu girişimin inşaat sürecini nasıl etkileyeceğinin önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010 yılında Rusya ile imzaladı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak santralin, en geç 2023 yılında devreye girmesi öngörülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde nükleer santral çalışmalarını yerinde incelemiş, inşaat alanında Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fuad Akhundov ile NGS İnşaat Direktörü Dmitriy Tveritinov, tarafından kendisine bilgi verilmişti.