2500 yıllık mumyaya tecavüz haberi yalanmış

Geçtiğimiz gün bir çok haber sitesinde çıkan Amerika'da bir müze görevlisinin 2500 yıllık mumyaya tecavüz edildiğine dair haber yalan çıktı.

2500 yıllık mumyaya tecavüz haberi yalanmış

Geçtiğimiz gün bir çok haber sitesinde çıkan Amerika’da bir müze görevlisinin 2500 yıllık mumyaya tecavüz edildiğine dair haber yalan çıktı.

Arkeofili’nin konuyla ilgili haberine göre, Milliyet’in dün gün içerisinde verdiği habere göre Amerika’da 2500 yıllık bir mumyaya tecavüz edildi. Söz konusu böylesine rating potansiyeli olan bir haberi Türkiye’nin diğer medya kuruluşları da kaçırmadı. Yaklaşık bir saat içerisinde tüm gazeteler internet sitelerinden tecavüz haberini duyurdu.

Söz konusu habere göre, dünyaca ünlü doğa tarihi müzesinde gece bekçiliği yapan 44 yaşındaki James Monroe’nun 2500 yıllık Mısırlı mumyaya tecavüz ettiği ortaya çıkmış. Mısır koleksiyonunda bulunan, MÖ. 500 yılına ait üst sınıftaki bir erkek mumyaya tecavüz ettiği güvenlik kamera kayıtlarında ortaya çıkan Monroe tutuklanmış. Mumyada ise küçük deformeler olduğu belirlenmiş.

Peki gerçekten 2500 yıllık mumyaya tecavüz mü edildi? Tabii ki hayır. Söz konusu haber, worldnewsdailyreport.com adlı yabancıların “uydurma haber” sitesinin haberi. Ardından o haberi gerçek sanan Türkiye’nin en çok okunan gazeteleri üşüşüyor ve bir anda her yerde “Mumyaya tecavüz!” başlıkları tüm gündemin önüne geçiyor.

Haber şu şekilde son buluyor “Haberin asparagas olmasının duyulmasından sonra saygınlığını kaybedeceğini düşünen tüm gazeteler yalan içeriklerini kaldırdı doğal olarak. Fakat rating peşinde olan ve yalan haberini silmeme konusunda kararlı olanlar da yok değil tabi. Haberi orijinal aslından yani yalan haber sitesinden alıp çeviren arkadaşa selam olsun. Şakaysa komik, gerçekse komik değildi. Okuyanınız, inananınız bol olsun.”

Abartılı haberler ve yorumlar üzerinden rayting yaratmaya çalışanların, gerçekten bu haberi inanarak mı, yoksa gündem değiştirme çabası ile mi yaptığı bilinmiyor.  Bir diğer üzücü nokta ise son yıllarda artan gericilikle birlikte tecavüzün “meşru” hale geldiği algısıyla kimsenin bu habere şaşırmıyor olması.